Geleceğinizin rotasını belirlerken kaptan siz olun!

Geleceğinizin rotasını belirlerken kaptan siz olun!

Üniversite tercihleri aslında mesleğimizi ve tabi geleceğimizi tayin eder. Tam da bu sebeple yapacağımız seçimler fazlasıyla önemlidir ve bazen küçük bir tavsiye bile yolunuzu belirleme de size ışık olabilir.

 

Hayat karşımıza birçok yol çıkarır. Hangi yoldan gideceğimizi de bu yolda nasıl ilerleyeceğimize de seçimlerimiz belirler.  Her seçim yeni bir başlangıç yeni bir sonuç doğurur. Kimimiz buna kader derken kimimiz ise hayat der.  Bu yolculuğu ne şekilde tanımlarsak tanımlayalım asıl önemli olan noktayı atlamayalım. Bu nokta,  seçimlerimiz hayatımızın rotasını belirlerken dümeninde kimin olduğudur. Üniversite tercihlerinin yapıldığı şu günlerde yapılacak her seçimin gençler için geleceğin bir inşası olduğunu vurgulayan diyen Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, bu konu hakkında görüşlerini sizler için paylaştı.

Gelecek planları meslek seçimiyle başlar

Uzun bir çalışma maratonun sonunda bir dizi sınav ve üniversite bölüm tercihleriyle devam eden bir yolculuk sona ermek üzere. Bu yolculuk biterken üniversiteye giriş ile birlikte hayatınız boyunca devam edecek başka bir yolculuk başlayacak. Yaptığınız tercihlerle sadece üniversite ve mesleğinizi değil aynı zamanda geleceğinizi belirlemiş olacaksınız. Bugünden attığınız adımlar yarınızı şekillendirecek.

Önce kendini tanı!

Meslek seçiminin hayatımız üzerindeki derin etkilerini düşünürsek bu konunun ehemmiyetini daha iyi kavramış oluruz. Tam da bu sebeple bölüm ve meslek seçimi yaparken önceliğiniz kendiniz olmalı. Bu noktada kişi, kendini tanımalı, ilgi ve yeteneklerinin hangi yönde olduğunu tespit etmeli ve yol haritanı buna göre belirlemelidir.

Tercih yapacak kişiler, kendini en iyi ifade etmesine olanak sağlayacak, yeteneklerine ve kendi benlik yapılarını ortaya koyabilecekleri ve kendilerini geliştirebilecekleri meslekleri seçmelidir. Ve tüm bunların ötesinde gerçekten istediği ve mutlu olacağına inandıkları bir yola girmelidir.

Peki, kendini ne kadar iyi tanıyorsun?

Hepimiz bir birey olarak yaşadığımız çevreden eğitim gördüğümüz okullara, gittiğimiz yerlerden okuduğumuz kitaplara kadar bir bütünün eseriyiz. Kendimizi bunlardan bağımsız tutmamız ve bu değerlerden etkilenmeme ihtimalimiz neredeyse imkansız. Bu sebeple kendimizi tanımak için çıktığımız yolda bu değerler bize rehberlik edebilir ve yol gösterici olabilir.

‘Kendimizi gerçekten ne kadar iyi tanıyoruz?’ sorusuna vereceğimi cevap bizim için bir başlangıç noktası oluşturacak. Buradan çıkan tüm cevaplar kişiliğimize ortaya çıkarırken kişiliğimiz ise mesleğimizi belirlemede geleceğimiz adına bir ışık olacak. Örneğin, kendimizi dışa dönük ve iletişimi kuvvetli biri olarak tanımlıyorsak insan ilişkilerinin ön planda olduğu ( halkla ilişkiler ve tanıtım, reklamcılık, gazetecilik vb.) meslekleri değerlendirebiliriz. Kendimizle alakalı farkındalık seviyemiz yükseldikçe kişisel özelliklerimize uygun meslekleri kolaylık tespit edebiliriz. Yani mesele kendimizi ne kadar tanıdığımızla alakalı!

Doğru meslek seçimi nasıl olmalıdır?

İyi tanımlanmış bir kariyer planıyla doğru bir meslek seçimi yapmak mümkündür. Bunun yanı sıra aşağıdaki ipuçları sizin için bir rehber olabilir. Bu ipuçları;

  • Hayalinizdeki mesleği belirleyin.

  • Bu mesleğin sizin kişisel bilgi ve becerilerinize uygun olup olmadığı üzerinde detaylı bir değerlendirme yapın.

  • Keyif aldığınız şeyleri veya okuldayken keyif aldığınız dersleri düşünün.

  • Meslek seçilmeden önce seçilmesi düşünülen mesleğin avantajları ve dezavantajları konusunda bilgi sahibi olun.

  • Seçeceğiniz meslekle ilgili iş sahalarını iyi araştırın.

  • Seçeceğiniz mesleğin gelecekteki hak ve imkanları konusunda detaylı bir araştırma yapın.

  • En önemlisi de sevdiğiniz ve mutlu olacağınıza inandığınız bir meslek seçin.

İleriye yürümeden önce geçmişi arkanıza alın!

Seçimlerimiz yol haritamızı belirlerken atılmış yanlış bir adım, alınan yanlış bir karar bazı sapmalara sebep olabilir. Bu sapmalar küçük sorunlara yol açabileceği büyük sorunları da peşinde sürükler. Tıpkı, yanlış meslek seçiminde olduğu gibi...

Eğer, kişi kendi ilgi ve yeteneklerine uygun bir meslek seçimi yapmazsa mutsuz olacağından işine gerektiği oranda odaklanamaz ve verimsiz bir çalışma hayatı geçirir. Üstelik kişi kendini mutsuz hissettiği bir iş için yeteri kadar gelişim gösteremez, yenilikleri takip edemez ve işe katkısı istenilen düzeyde olamaz. En önemlisi de kişi mesleğinde mutsuz olduğunda bu ruh hali sosyal yaşamına da etki eder. Yani yanlış verilen bir karar tüm hayatınızı değiştirebilir. Ancak unutmayın dümende siz olduğunuz sürece rota her zaman doğruyu bulabilir. Siz yeter ki ileriye yürümeden önce geçmişi arkanıza almasını bilin!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.