Geleneksel Füme Ustalığı

Geleneksel Füme Ustalığı

Günümüzde unutulmasına rağmen bünyesindeki Füme ustalarıyla ürünlerini talaş ve ağaç kabuğu yakarak fümeleyen Kocaman Balıkçılık,  bu lezzetleri sıcak ve soğuk olmak üzere iki farklı yöntemle fümeleyerek bu geleneksel ritüeli yeni nesillere de aktarıyor. 

 

 Eski çağlardan beri insanoğlunun balık ve kırmızı eti bozulmadan koruma yöntemlerinden biri tütsülemedir. Füme ustalığı ise çiğ eti bir lezzet şölenine dönüştürüyor.

Yaklaşık 90 bin yıllık geçmişiyle dünya mutfağının vazgeçmediği bir teknik olan tütsüleme,  en eski et saklama yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Zor koşullara dayanabilen füme et, aynı zamanda odun dumanında olgunlaştığı için lezzetiyle de farklılaşıyor.

“Kocaman Balıkçılık füme ürünleriyle pazar payını her geçen gün arttırıyor”

Tütsülemede pişirme meşe, akçaağaç, kayın, elma ve kiraz gibi sert ağaçların odun talaşından gerçekleştiriliyor. Et ya da balığın lezzetli ve aromatik olması için bu ağaçların doğrudan odunları yerine, duman çıkarması bakımından kabuk ve talaşları kullanılıyor. Gıdanın uzun süre saklanabilmesine yol açan ise tütsüleme işlemindeki dumanda yer alan patojen düşmanı bazı maddeler… Kocaman’da füme işlemi 4 gün sürüyor. Ürünler fümelendikten sonra dilimleme işlemine tabii tutuluyor ve sonrasına vakumlanarak paketleniyor. Ayrıca ürünlerin lezzet ve tazeliğini koruması için doğrudan ışık görmemesi ve vakum ambalajının vakum özelliğinin ekstra kuvvetli olmasına dikkat ediliyor.  

Geleneksel yöntemlerden taviz vermeden ürünlerini talaş ve ağaç kabuğu yakarak fümeleyen Kocaman Balıkçılık, Türk Somonu, Alabalık, Uskumru Çiroz ve Midyesi ile iç pazarın yanında ihracata odaklanıyor. Bandırmadaki tesisinde geleneksel yöntemlerle tütsüledikleri ürünlerle piyasaya hızlı bir giriş yapan Kocaman Balıkçılık,  bu ürünleri 5 kıtada 35 farklı ülkeye ihraç ederek sektördeki önemli bir boşluğu kapatıyor.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.