Gelenekten geleceğe boyoz!

Gelenekten geleceğe boyoz!

Yeni nesil boyozcular BY Boyoz ve Pırlanta unları tarafından düzenlenen  “Gelenek ve gelecek” temalı buluşmayla bir araya geldi.

İzmir’in önemli işletmeleri ve gıda firmalarını buluşturan organizasyonda, daha iyi boyoz ve daha iyi işletme için ustalar tecrübelerini paylaştı.

"DAHA NİTELİKLİ İŞLETME, DAHA LEZZETLİ BOYOZ"

 “Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı...” Bu dizeler Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük şairlerinden Cemal Süreya’nın çok bilinen şiirlerinden birinden. Ancak ünlü şair İzmir’de yaşasaydı bu şiiri belki de şöyle yazardı; “Boyozun mutlulukla bir ilgisi olmalı” 1400’lü yılların sonunda başlayan bu lezzet fırtınası hala İzmirlilerin damaklarını çatlatmayı başarıyor. Yanında kaynamış yada kara fırında pişen yumurta ve çayla buluştuğu zaman boyozun gerçekten mutlulukla bir ilgisi olmalı.  Türkiye’ye yerleşen sefaradlar tarafından yapılmaya başlanan boyoz artık İzmir’in en önemli simgelerinden. Gün geçtikçe popülaritesi artan boyozu ustasının elinden yemek daha büyük bir mutluluk verir. Bu mutluluğu geleceğe taşımak için geçmişte kendi ustalarından boyoz yapmanın püf noktalarını öğrenen üstadlar artık tecrübelerini yeni nesile aktarmaya başladı. Daha iyi boyoz ve daha iyi işletme için tecrübelerin paylaşıldığı organizasyon Buca’da gerçekleştirildi. BY Boyoz işletmecisi Ümit Kuday ve Büyük Hekimoğlu Pırlanta Un Ege Bölge Müdürü Ömer Şahin ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmaya Yudum Yağ Ege ve Akdeniz Bölge Müdürü Salih Pamuk, Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, Pideciler ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen destek verdi. Boyozu en güvenli ve en lezzetli haliyle yaşatmak için yapılan organizasyonda konuşan BY Boyoz İşletmecisi Uğur Kuday, “Gelenekten geleceğe isimli bu organizasyonun en önemli amacı eski ustalarımızın, yeni nesil ustalarımıza boyozun kıymetini ve imalat sırlarını anlatmalarıydı. En önemlisi de mesleğimizi daha nitelikli bir hale getirmek ve izmirlilere en iyi boyozu sunmak için tecrübelerimiz paylaşmak için buradayız. Bu sayede iyi boyozu gelecek nesillere aktarmak için önemli bir adım atmış olduk. Bizler İzmirimizin bu lezzetli simgesini en üst seviyeye çıkarmak ve onu geleceğe taşımak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bugün buraya gelen ustalamız ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“HEM KÜLTÜREL, HEM EKONOMİK BİR DEĞER”

 Boyozun  önemini vurgulayan Büyük Hekimoğlu Pırlanta Un Ege Bölge Müdürü Ömer Şahin ise konuşmasında şunları söyledi; “ Biz İzmirliyiz ve İzmir’e büyük bir değer katan ustalarımızla birlikte 500 yıllık bu önemli mesleği gelenekten geleceğe taşınmasını arzu ediyoruz. Boyozun hem kültürel olarak hem ekonomik olarak daha büyük bir yer bulması için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu önemli buluşmanın tüm camiamıza hayırlı olmasını diliyorum.”

“UN BURADA, YAĞ BURADA, USTALARIMIZ BURADA”

 Bilgi ve tecrübenin paylaştıkça çoğaldığını belirten Yudum Yağ Ege ve Akdeniz Bölge Müdürü Salih Pamuk ise şunları söyledi; “ Büyük ustalarımız  bilgi birikimlerini geleceğe taşımak adına bugün burada buluştular. Bu atılan adım küçük bir adımdı çok daha büyüyeceğine inancım sonsuz o yüzden emeği geçenlere teşekkür ediyorum . Un burada, yağ burada, ustalarımız da burada haliyle lezzet de burada.” Her zaman ustaların ve işletmelerin yanında olduklarının altını çizen Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, “Sektörümüzün sıkıntıları olduğunu kimse inkar edemez son zamanlarda ciddi girdi artışları meydana geldi. İşletme giderleri arttı, ham madde giderleri arttı dolayısıyla esnafımızın sırtına kat be kat yük binmeye başladı. Bu sorunları çözmek için elimizden geleni yapıyoruz ama gücümüz belli. Bu tür etkinlikler sektörümüz için hayati önem taşıyor çünkü hepimiz aynı gemideyiz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi. Pideciler ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen şöyle konuştu; “ Boyozu hem İzmir’de hem de Türkiye genelinde tanıtmak için boyoz festivali dahil birçok projeye imza attık, atmaya devam edeceğiz. Bu etkinlikler çok önemli o yüzden düzenleyen, destek olan herkese ve her kuruma teşekkür ederim”  Toplantıda tecrübelerini paylaşan ustalar ise boyoz yapımını  yeni nesillere doğru bir şekilde aktarmak için daha fazla yeni ustalara yeni çıraklara ihtiyaç olduğunu vurguladılar. Daha iyi işletme daha iyi boyoz için gelenek ve gelecek buluşmaları büyüyerek düzenlenmeye devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.