Gelir Testi Yaptırmayanlar Devlet Sağlık Hizmetinden Yararlanamıyor

Gelir Testi Yaptırmayanlar Devlet Sağlık Hizmetinden Yararlanamıyor

Hükümetin geçtiğimiz yıllarda çalışmayanlara yönelik getirdiği Genel Sağlık Sigortası kapsamında çalışmayan kişilerin gelir testi yaptırması veya prim borcu ödemesi gerekiyordu.

Gelir testi yaptırmayan çalışmayan vatandaşlar, devlete olan borçları nedeniyle devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.

Asgari ücretin minimum düzeyde bin 300 liraya çıkartılmasıyla beraber sigorta primlerinde de artış görülünce, bir kısım vatandaş yüksek prim nedeniyle gelir testi yaptırmadı bir kısım vatandaş da gelir testinden habersiz kalıp yaptıramadı. Hal böyle olunca 3 milyona yakın vatandaş gelir testi yaptırmayıp prim borcu altına girince devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanamamaya başladı.

25 yaşını doldurmayanlar prim ödemeyecek

GSS'nin tüm Türkiye nüfusu üzerinde geçerli kılınmasıyla beraber, gelir tespiti yaptırmayan çalışmayan vatandaşların devlete karşı borcu birikmeye başladı. 2015'te devlet af çıkararak gelir tespit süresini uzattı. Gelir testi yaparak borçlarını sildiren 25 yaşını doldurmamış vatandaşlar sistemden ücretsiz yararlanmaya başladılar hatta geçtiğimiz günlerde devlet tarafından alınan kararla 25 yaşını doldurmamış tüm vatandaşların prim borcu silindi. Bu kararla beraber 25 yaşı dolduran vatandaşların GSS borcu çıkmaya başlayacak. Öte yandan çalışan vatandaşlar için GSS herhangi bir sorun teşkil etmiyor, GSS kapsamında gelir testi yaptırması gerekmeyen çalışan kesim, düzenlemeden önceki süreçte olduğu gibi maaşlarından yapılan kesintiyle sisteme dahil ediliyorlar.

Devlet sağlık hizmetlerinden yararlanamayan 3 milyon kişi

Getirilen düzenlemeler ve aflar ile 25 yaşını doldurmamış vatandaşların borcu silinmiş olsa da 25 yaşını doldurmuş vatandaşların GSS ve gelir testi kapsamında sorunları devam ediyor. Gelir testini yaptırdıktan sonra daha çok prim borcu ödeyeceğini düşünen insanlar ve gelir testinden habersiz olup yaptırmayan insanların toplamı neredeyse 3 milyon vatandaşı buldu. Prim borçları ödemeyen vatandaşlar böylece sistem dışı kalarak devletin sağlık hizmetlerinden yararlanamamaya başladı.

Asgari ücretin artması prim borçlarını yükseltti.

Asgari ücretin bin 300 liraya yükselmesinin ardından, ilk olarak gelir vergi dilimi değişmişti. Gelir vergi diliminin değişmesinin ardından bu seferde GSS prim borçlarının yükselmesi söz konusu oldu. Yüzde 25 artan prim borçları ilk olarak en düşük seviyede 45,36 lira ile başlamışken 2015'te 51 lira 2016'da ise 65,88 liraya yükseldi.

Gelir tespiti yaptırmak ikametgahın olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek, bilgi alınması yeterli oluyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.