GENÇ MÜHENDİSLER YAPAY ZEKAYI KONUŞTU

GENÇ MÜHENDİSLER YAPAY ZEKAYI KONUŞTU

Engineering in Medicine and Biology Society (EMBS) Mühendislik Topluluğu’nun Türkiye Kampı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

97 ülkede 11000 üyesi olan, Türkiye’de ise 78 Üniversitede faaliyet gösteren Türkiye’nin en önemli öğrenci ağı IEEE (Institute of Electrical and Electronical Engineers)  Engineering in Medicine and Biology Society (EMBS) Mühendislik Topluluğu’nun Türkiye Kampı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

2.si düzenlenen EMBS Türkiye Kampında, 10 üniversiteden gelen temsilciler İKÇÜ’de ağırlandı. Mühendisliği tıp ve biyolojiye uygulayan, dünyanın en büyük biyomedikal mühendisleri topluluğuna mensup gençlerin buluştuğu  2. EMBS İKÇÜ Kampının açılışına Rektör Prof.Dr.Galip Akhan da katıldı.

IEEE  İKÇÜ öğrenci kolu  EMBS Koordinatörü Mehtap Asena Kurucu’nun  koordinatörlüğünde 2 gün süren etkinlikte, EMBS Türkiye Temsilcisi Andre Luka Çakıcı da yer aldı.
 
 “Sağlık” ve “Mühendislik” alanlarında bilimsel faaliyetlere katkı sunmak amacıyla geleceğin bilim insanlarını biaraya getiren kampta, kanser tedavisi için ilaç geliştirme çalışmalarını kolaylaştıracak nanoteknolojik çipler, yapay zeka, yeni nesil genetik testler, biyomedikalde AR-GE başlıklarında sunumlar yapıldı.
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Murat Özgören, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur, İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Teknolojileri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın İşler, İKÇÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Utku Kürşat Ercan, Bilimsel Danışman ve Genetik Uzmanı Doç. Dr. Akın Sevinç, Biyomedikal Mühendisi Bilge Ünlü sunumlarıyla öğrencilere yeni ufuklar açtı.
 
“Bilgiyi bulmak kolay, doğru kullanmak zor”
 
Konuk öğrencilere seslenen Rektör Prof.Dr. Galip Akhan, çağımızda bilgiye ulaşmanın kolay olduğunu fakat bilgiyi doğru şekilde kırpmanın, nitelikli şekilde kullanmanın zor olduğunu kaydetti. Geleceğin genç bilim insanlarına tavsiyelerde de bulunan Rektör Prof.Dr.Akhan, derslerde sadece bilgiyi öğrenmek yerine alınan verileri muhakeme etmek ve tartışmanın da önemine değindi. Rektör Prof.Dr. Akhan, “Biz akademisyenler sizler için varız. Bu üniversitelerin sahibi sizlersiniz. Öğrencilerin yönlendirmesiyle üniversiteler gelişecektir.” dedi.
 
“Çalışmalarınız için yeni bir Laboratuvar”
 
Biyomedikal’in İzmir’in kalkınması adına seçilmiş bir alan olduğunu hatırlatan Rektör Prof.Dr. Akhan, bu alanın önemini kavrayan bir İKÇÜ olarak Biyomedikal okuyan öğrencilere çift ana dal ile Elektrik-Elektronik bölümünden de mezun olma hakkının tanınması yönünde çalışmalar yaptıklarını belirten Prof.Dr. Akhan, “Ana branşınızın yanında kendinizi geliştirmenizde fayda var. Bu alanda okuyan öğrencilerin istihdam anlamında sıkıntı yaşayacaklarını düşünmüyorum. Bilimsel araştırmalarınızı yapabilmeniz için bir laboratuvar hazırlıyoruz. TTO bünyesinde Kuluçka Merkezleri kurulacak. Çalışmalarınız, projeleriniz açılacak bu merkezlerin çekirdeği olacaktır.” diye konuştu.
 
İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Teknolojileri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın İşler de Yapay Zeka başlığında bir sunum yaptı.
 
“Kanser teşhisi koyabilen yapay zeka”
 
İnsanlar tarafından yapıldığında zeka gerektiren şeyleri makinelere yaptırma arayışı olan yapay zekanın, günümüzde bankacılık işlemleri, oyunlarda kullanılan sanal oyuncular, robotik uygulamalar, tıbbi tanı-teşhis destek sistemleri, sesli komut algılama gibi birçok uygulamada kullanıldığını aktardı. Yrd. Doç.Dr.İşler,  “Hatta IBM Watson gibi uygulamalar, insan doktorlardan daha başarılı bir şekilde kanser teşhisi koyabilmektedir. Yakın gelecekte sadece beyinden gelen sinyallerle kontrol edilebilen ve gerçek uzvun yerine kullanılabilecek kalitede protez uzuvlar, felçli hastaların sadece yüz mimikleri ile haberleşebilmesine olanak sağlayan sistemler, hastalık sonrası kısa sürede iyileşmeyi sağlayabilen rehabilitasyon robotları ve ameliyatı baştan sona kendi kendine gerçekleştirebilen robot cerrahlar gibi akıllı sistemlerin önünü açabilecektir. İKÇÜ olarak öğretim üyelerimizin bu yönde literatüre katkıda bulunan çalışmalar mevcuttur." dedi.
 
Kanser ilacı geliştirme çalışmalarına "çipli" destek
 
43. Cenevre Uluslararası Buluş Fuarı'nda altın madalya kazanan İYTE  Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur, geliştirdikleri çipler sayesinde kanser tedavisinde ilaç geliştirme çalışmalarının kolaylaşacağını ve bulunan ilaçların güvenilirliğinin artacağını aktardı.
 
Sunumların ardından Rektör Prof.Dr.Akhan, bu yıl ki kampın anısına EMBS hatıra panosuna başarı dilekleriyle imza attı.
 
Engineering in Medicine and Biology Society (EMBS) hakkında
 
IEEE, temeli 1800’lü yıllara dayanan, Alexander Graham Bell ve Thomas Edison gibi dönemin en büyük bilim adamları tarafından kurulmuş dünyanın en büyük profesyonel teknik topluluğunun bir parçasıdır.
 
 IEEE'nin dünya üzerinde faaliyet gösteren 39 farklı teknoloji grubundan Türkiye'de de aktif bir şekilde faaliyet gösteren gruplarından birisidir. Dönem başkanlığı İKÇÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Akan tarafından yürütülmektedir. Aktif üyeleri arasında İKÇÜ’den Yrd. Doç. Dr. Yalçın İşler de deneyimli üye (Senior Member) olarak yer almaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.