Gençlerde ‘inme’ görülme sıklığı arttı

Gençlerde ‘inme’ görülme sıklığı arttı

Son zamanlarda gençlerde inme (felç) görülme sıklığı artarken, bunun en önemli nedenleri arasında sigara kullanımı, kan yağlarındaki yükseklik ve genetik etkenler yer alıyor.

Kan damarlarında meydana gelen tıkanıklık veya darlık sonucunda inme meydana geliyor. Yaşanan inme sonrası ilk 8 saat kritik önem arz ediyor.

İnme hastalığının gençlerde sık görülmeye başladığı söyleyen Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Çetin Kürşad Akpınar, "İnmelerin yüzde 10 ile 15’i gençlerde görülmektedir. Genç derken 50 yaşın altında hastaları kastediyoruz. Tabii bu durumlarda risk faktörü çok önemlidir. İleri yaşa göre genetik eğilim çok daha fazla oluyor. Pıhtılaşmaya eğilim oluşturan genetik bir hastalık veya aile öyküsü gençlerde inme geçirme riskini artırmaktadır. Yapılan araştırmalarda sigara kullanımı, kan yağlarındaki yükseklik ve hipertansiyon gençlerde inme sıklığını artıran nedenler arasındadır. Hastamızda da bir sigara kullanımı vardı. Genetik bir eğilim var mı diye araştırmaları yapıyoruz" bilgilerini verdi.

beyin-felci-inme.jpg

3’TE 1’İ HAYATINI KAYBEDİYOR

İnmelerde bir damar tıkanması varsa erken müdahalenin çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Akpınar, "Biliyoruz inmelerinde 3’te 1’i hayatını kaybediyor, 3’te 1’i ise yatağa bağımlı kalıyor. Bu ölümleri ve yatağa bağımlı kalmaları önleyebilmek için erken saatlerde uygun hastalara toplardamardan verilen damar açıcı ilaç uygun hastalara ise anjiyo yöntemi ile müdahale etmek gerekiyor. İlk 6 ile 8 saat çok önemlidir. Saat ilerledikçe hastanın fayda görme olasılığı azalıyor. Tabii ki çalışmalarda 24 saate kadar artık müdahale yapılabiliyor. Geç kalırsak yaptığımız işlemin bir faydası olmuyor” ifadelerini kullandı.

5bfbf20eeb10bb442c919818.webp

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.