Genetiği değiştirilmiş bebek milat oldu!

Genetiği değiştirilmiş bebek milat oldu!

Tüm dünyada insan genleri ve embriyolarını içeren araştırmalar yapılıyor. 

Bunun en önemli örneklerini de bir Uzak Doğu ülkesi olan Çin’de görüyoruz. Ancak, son çıkan haberlere göre Çin bu konuyla ilgili sıkı kurallar uygulamaya koyacak. Buna sebep ise geçen yıl genetiği değiştirilmiş bebek ile tüm dikkatleri üzerine çeken He Jiankui.

Geçen yıl Çin’de bir bilim insanının dünyanın ilk genetiği değiştirilmiş bebeklerini dünyaya getirdiği iddia edilmişti. Son alınan kararın sebeplerinden biri de bu oldu. Çin’in en üst düzey yasama organı, bu tarz araştırmalara sıkı kurallar getireceğini açıkladı.

Genetik olarak değiştirilmiş bebekleri dünyaya getiren Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi‘nden Doçent Doktor He Jiankui, bilim camiası tarafından etik ilkelere aykırı davrandığı için kınanmıştı. Çinli yetkililer de bu çalışmalara karşı sessiz kalmadı ve araştırmaları yasakladığını duyurdu. Bu olayın ardından yüzlerce uluslararası bilim insanının yanı sıra Çinli yetkililer ve kurumlar da He’yi kınadı. Ayrıca, üreme amaçlı insan embriyolarında yapılan gen düzenlemesinin Çin yasalarına ve tıp etiğine aykırı olduğunu belirtmişti.

Çin’de yapılan tıbbi ve insani araştırmalar artık daha yakından incelenecek. Yeni yasaya göre ilerleyen yıllardaki çalışmaların yapılması için etik kuralların yanında idari makamlardan da onay alması gerekecek.

Shenzhen’deki Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi‘nde doçent olan He Jiankui, Kasım ayında doğan ikiz kızların embriyonik genlerini değiştirmek için CRISPR-Cas9 olarak bilinen bir teknolojiyi kullandığı gerekçesiyle eleştirilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.