Gerçek insan gibi yapay zekalar da duygusal değişim yaşayacak

Gerçek insan gibi yapay zekalar da duygusal değişim yaşayacak

Yapay zekaların ileride suçluluk hissedeceği hatta depresyona girebileceği iddia edildi. Eğer yapay zekalar insan duygularını öğrenebilirlerse, kendi kendilerine bu hormonlarla aynı görevi gören algoritmalar geliştirebilecek.

İşimizi alıyor, arabalarımızı ele geçiriyorlar. Evet yapay zekadan bahsediyorum. Bugün dünyanın en büyük akıllarından bazıları, dünyamızı nasıl öldüreceğimizi ve ele geçireceğimizi öğrenmekten korkuyor. Yapay zeka, bunların hepsini ve daha fazlasını yaptığı gibi, bu endişeli insanları depresyona itiyor. Eğer AI her şeyden öğreniyorsa, insanlardan suçluluk da dahil olmak üzere, bazı duyguları öğrenecek mi? İnsanlığı yok ettiği için depresyondan muzdarip olacak mı? Bir bilim insanı bu soruya evet cevabını verdi. 

Champalimaud Merkezi'nde bir nörobilimci olan Zachary Mainen, bu konu hakkında New York Üniversitesi'ndeki Brains and Machines sempozyumunda yapılan son Canonical Computations'da konuştu. İnsan duygularının öğrenmenin bir ürünü olduğuna, kimyasal serotonin tarafından beyindeki depresyon ve halüsinasyonların kontrol edildiğine inanıyor. Eğer insan duyguları öğrenilirse, AI'ye eşleştirmek için algoritmalar geliştirilebilir. Ve eğer AI, depresyonun regülasyonunda serotoninin işlevini öğrenirse, kendi eşdeğer sistemini geliştirebilir.

Depresyon, değişmesi gereken dünya modelinde sıkışıp kalıyor olarak görülebilir. Bir örnek, ciddi bir yaralanma geçiren, ve yeteneklerini yeniden düşünmek zorunda olan biri olabilir. Bunu yapamayan bir kişi depresyona girebilir.  Yapay zekada bu şekilde işleyebilir. Yeni durumlarla karşılaştıkça, eski algoritmalar artık geçerli olmayabilir. Mainen, AI'nın gerçekten de depresyondaki AI eşdeğeri olabileceğini söylüyor.

Duyguları olan ya da empati kurabilen bir yapay zeka doğrudan otonom araçlara yardımcı olabilir. Ya da insanları öldüren robotların yaratılmasından koruyabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.