Gereksiz Besin Tüketimi Hazzına Son!

Gereksiz Besin Tüketimi Hazzına Son!

Obezojenik çevreniz varsa, kilo kontrolü neredeyse imkansız! Bir de yeme hazzına önem veriyorsanız, bazı durumların farkında değilsiniz demektir. Uzm. Dyt. Elif Melek Avcıdursun, hedonik açlığın sona ermesine ilişkin yöntemlerini açıkladı.

‘Hedonik Beslenme’, ‘stres kaynaklı beslenme’, ‘duygusal beslenme’ ve ‘besin bağımlılığı’ gibi birçok ifade, kilo alımınızın altında yatan sebepleri oluşturabilir. Örneklendirecek olursak, homeostatik olarak bedeninizde bir açlık oluşmaksızın (yani tokken), yine de besleniyorsanız Hedonik Açlık yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda karşınıza çıkan besinlerin lezzeti, kokusu, büyüklüğü daha cezbedici oluyor ve kontrolsüzce besleniyorsunuz. Sonuç olarak almış olduğunuz yoğun enerji, karbonhidrat ve yağ ile kilo artışınız gerçekleşiyor!

Yeme dürtüsünü tetikleyen stres, uykusuzluk, duygu durumunun değişmesi gibi durumlarda hedonik açlık artıyor. Hedonik açlığa bağlı olarak lezzetli besinlerin sık sık ve fazla miktarlarda tüketilmesi ile başta yeme bozuklukları olmak üzere: Obezite, hipertansiyon, diabetes mellitus, kardiyovasküler hastalıklar, alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması, obstrüktif uyku apnesi ve bazı kanser türleri gibi birçok ciddi hastalık karşımıza çıkıyor.
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcıdursun, nelerin yapılacağı konusunda bizleri maddeler halinde haberimizin devaminda bilgilendirmeye devam etmektedir.

uzm-dyt-elif-melek-avcidursun.jpg

Ne yapmalı?

Öğünler belirli zaman aralıkları ile belirlenen saatlerde tüketilmeli

Öğünlerden önce mutlaka bir bardak su içilmeli

Besin alışverişleri tok karna yapılmalı

Yeme dürtüsünü tetikleyebilecek yüksek kalorili besinler, yağ oranı yüksek gıdalar, asitli-gazlı içecekler kolay ulaşılabilecek yerlerde olmamalı, eve alınmamalı

Günlük en az 30 dakika fiziksel aktivite için ayrılmalı

Günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli

Ara öğün alışkanlığı geliştirilmeli

Uzun süreli açlıklardan kaçınılmalı

Vitamin Mineral eksiklikleri zaman zaman kan tetkikleri ile kontrol edilmeli

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.