Gıda Mühendisleri Odası uyardı! "Fuar zehir olmasın!"

Gıda Mühendisleri Odası uyardı! "Fuar zehir olmasın!"

"Halk sağlığını tehdit edici uygulamalarla gıda satışlarının yapılacağı endişesini taşımaktayız."

6 Eylül'de ziyarete açılacak olan 88. İzmir Enternasyonal Fuarı için Gııda Mühendisleri Odası'ndan vatandaşlara çok kritik bir uyarı geldi. Bazı stantlarda sağlık koşullarına elverişsiz ürünlerin satılacağı endişesini taşıdıklarını belirten TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak önemli bir açıklamada bulundu.

screenshot_20190815-223503_photos.jpg

Toprak açıklamasında şu sözlere yer verdi:

88. İzmir Enternasyonal Fuarı 6 - 15 Eylül tarihleri arasında Kültürpark'ta ziyarete açılacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da fuar alanı içerisinde onlarca gıda maddesi satan büfe ve mekân faaliyete geçecek. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak geçmiş senelerden edindiğimiz izlenim ve tespitlere dayanarak bu sene de hijyen kurallarının ve gıda güvenliğinin bir kenara bırakılıp halk sağlığını tehdit edici uygulamalarla gıda satışlarının yapılacağı endişesini taşımaktayız. Küçük masalarda veya tezgahlarda kurulmuş, temizlik için suyu dahi bulunmayan, saatlerce açıkta kalan döner gibi et ve et ürünleri satış noktalarında çiğ et kesilen bıçaklarla pişmeden tüketilen domates, marul, soğan ve hatta ekmek doğranması gibi insan sağlığını tehdit edebilecek bir çok uygulamayı bu sene de görmemek için belediye ekiplerinin ve il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin denetimleri sıkı tutmaları gerektiği görüşündeyiz.

Son tüketim tarihi / tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş veya çok yaklaşmış ürünlerin satışı, gıdada soğuk zincir uygulamalarına dikkat edilmemesi, dondurulmuş olarak gelen çiğ et ve et ürünlerinin çözündürme prosedürüne uygun olmayan bir şekilde açıkta çözündürülmesi, personel, alet ve ekipman hijyenine dikkat edilmemesi, hizmet sunan personelin mevzuat gereği hijyen eğitimi alması gerekirken eğitimsiz kişilerin kişisel koruyucu donanım (bone, kolluk, maske ve eldiven gibi) kullanmadan hizmet vermesi gibi konularda vatandaşlarımız bilinçli ve dikkatli olmalı, şüphe duydukları ürünlerle ilgili ALO 174 'e ihbarda bulunmalıdırlar. On gün boyunca on binlerce vatandaşımızın gıda tüketeceği bu fuarda halk sağlığını güvence altına almanın kamunun asli görevi olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. İzmirlilerin 1 yıl boyunca beklediği, İzmir'in bu en büyük etkinliğinin gıda zehirlenmeleriyle kabusa dönmemesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri fuar boyunca gıda bilimi konusunda eğitim almış kişilerle denetim yapmalı ve denetim sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşmalıdır. Herkese keyifli bir fuar dileriz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.