Girit festivali büyüyor

Girit festivali büyüyor

Girit’ten Tire’ye Lezzet ve Kültür Festivali büyüyerek beşinci kez yapıldı. Tire Giritliler Derneği Başkanı Serhan Aydın, “Burada dedemin insanlarını, Mustafa Kemal Atatürkleri görüyorum” dedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Turgutlu Mahalle Muhtarlığı ve Tire Giritliler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği,  5. Girit’ten Tire’ye Lezzet ve Kültür Festivali, Güngör İnşaat ana sponsorluğunda coşkuyla Turgutlu Mahallesi’nde 29 Nisan günü gerçekleştirildi. Tire Giritlililer Derneği Başkanı Serhan Aydın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ekibine, Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven'e ve emeği geçen herkese Girit kültürüne verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek şöyle dedi: “Festivaller toplumsal hayatın parçasıdır. İnsan varsa, halk varsa festivaller gerçekleşir. Bugün 10 dernek başkanım ekipleriyle birlikte ve 13 federasyon temsilcim buradalar.  Burada dedemin insanlarını görüyorum. Mustafa Kemal Atatürkleri görüyorum. O nedenle buradayım.”

Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven yaptığı konuşmada, “Kültür; bir kentin olmazsa olmazıdır. Amacımız yıllar önce Girit’ten Tire’ye gelen insanların maddi ve manevi kültürlerini yaşatmaktır. Bu nedenle emeği geçen herkesi kutluyorum. Festivalin her zaman arkasındayız” dedi.

 VATAN SEVGİSİNİ ANLATTILAR

Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke ise Girit tarihi ve Giritliler hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu etkinliğe destek vermesi çok önemli çünkü Türkiye’de Giritlinin en yoğun yaşadığı kent İzmir’dir. Birinci kuşak çok büyük acılar yaşadılar. Acılarını anlatmakta da ketumdular. Ancak çocuklarına bir şeyi çok anlattılar; vatan sevgisini. Bizler üçüncü ve dördüncü kuşak Giritliler olarak Girit kültürünü, gelecek nesillere anlatmaya  çalışıyoruz. Bu da ancak barış içinde, iyi eğitimli, aydınlık gençlerle ve demokrasiyle mümkün. Ege’nin iki yakası hep barış ve dostluk içinde yaşamalı.”

 GİRİT KÜLTÜRÜ YAŞATILDI

Festivalde Ege Üniversitesi Devlet Türk Mûsikîsi Konservatuvarı Halk Dansları Topluluğu Girit halk dansları ve Buzuki Niko ile Yağmur da Girit müziğiyle seyircilerin beğenisini kazandı. Tire Rasih Kirazoğlu İlkokulu Halk Oyunları Grubu, Turgutlu Köyü Folklor Ekibi, Tire Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Grubu,  Asrın Af Grubu, halk müziğinde Yazgülü ve Gündüz Polat ve de İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Caz Orkestrası da seyirciden büyük ilgi gördü. 5. Girit’ten Tire’ye Lezzet ve Kültür Festivali kapsamında Girit Yemekleri Yarışması, İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Şamil Akşit ve ekibinin jüri üyeliğinde amatör, yerel aşçılar arasında “çullama” temasında yapıldı. Şamil Akşit ve Soiree Restoran Şefi Fatih Taşkesen, Girit yemekleri üzerine workshop gerçekleştirdi. Ayvalık Aşkı Ege’den Gelen Lezzet kitabı yazarı Cenk Geçermiş ve ekibi de Girit Yemekleri standının sunumunu yaptı. Yöre halkı yerel ürünlerini tüketiciyle buluşturdu. Yazarlar kitaplarını imzaladı. Tire Turgutlu Mahallesi’nde yaşayan Giritlilerin fotoğrafları ve eşyalarının sergilendiği Tayfur Çiçek Kültür Evi de büyük ilgi gördü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.