Gırtlak kanseri ses kayıplarına yol açabiliyor

Gırtlak kanseri ses kayıplarına yol açabiliyor

İzmir Özel Ege Sante Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ataman Güneri, gırtlak kanseri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Toplumda akciğer, meme ve sindirim sistemi kanserlerinden sonra en sık görülen kanser gruplarından birisi olan gırtlak kanseri hakkında İzmir Özel Ege Sante Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ataman Güneri önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Güneri, gırtlak kanserinin ölümcül olmasının yanısıra tedavi sonrasında ses kayıplarına da yol açabileceğini belirtti. Hastalığın başlıca sebebinin genetik yatkınlık yanında sigara ve hava kirliliği olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Güneri, "Hastaların hemen hemen hepsinde sigara ve hava kirliliği etkileri var" dedi.

img_0528.jpg

"Ses kayıplarına yol açabiliyor"

Prof. Dr. Ataman Güneri, gırtlak kanserinin çok ilerlediği ve organın  tamamının operasyonla çıkarıldığı  hallerde kişinin ses kaybına uğrayacaktır. Hastalığın gırtlak içerisinde özellikle ses tellerinde başlayıp erken dönemde tanı konabildiği hastalarda parsiyel gırtlak ameliyatları ya da radyoterapi uygulamalarıyla organ koruma şansı bulunmaktadır. Gırtlağın parsiyel ameliyatları ile hastalıkta herhangi bir tedavi riski oluşturmadan ses, yutma ve solunum fonksiyonlarının normal ya da normale yakın bir şekilde korunma şansı bulunmaktadır. Ancak hastalığın çok ilerlediği, gırtlağın total çıkarılması  gerektiği hallerde hastada ağır tedavi hasarları kalmaktadır. Kişi gırtlağı kaybettiği için boyuna yeni bir nefes yolu açılmakta, protezli ya da alet yardımıyla yeni bir ses ve konuşma tarzı ortaya çıkmaktadır. İleri dönemdeki gırtlak kanseri  geniş cerrahi ve destek tamamlama radyoterapisi gerektiren yaşamı tehdit eden bir hastalıktır. Bazı estetik ya da fonksiyon kayıpları  ön plana çıkararak hastanın yapılması gereken birincil tedaviden uzaklaşması maalesef hayata mal olmaktadır. Bu nedenle erken dönemde tanı şansını kaçırmamak, organ kaybı olmadan hastalıkla mücadele etmek, o dönem bir şekilde geçirildi ise  ileri dönemdeki tedavi hasarlarına rıza gösterecek şekilde işbirliği yapmak gerekir. Aksi takdirde hasta ve yakın çevresi için maalesef dramatik üzüntülü problemler oluşmaktadır" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.