Gırtlak ve yutak kanserinden korunabilirsiniz

Gırtlak ve yutak kanserinden korunabilirsiniz

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eken, gırtlak kanserlerinin 40 yaş üzerindeki erkeklerde 4-5 kat daha fazla görüldüğünü belirterek gırtlak ve yutak kanserine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eken, baş ve boyun bölgesi kanserlerinin diğer kanserlere göre yüzde 45-50 oranında daha fazla görülme sıklığı olduğunu belirterek korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu.

Dr. Eken'in açıklamaları şöyle:

"Sigara ve içki kullanmayan erişkinlerde gırtlak kanserlerine neredeyse hiç rastlanılmamaktadır. Sigarayı 10 yıldan fazla tüketen kişilerde, içmeyenlere oranla kanser gelişme riski 10-15 kat daha fazladır. Gırtlak kanseri belirtileri bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Bu belirtiler uzun süreli ses değişikliği, ses kısıklığı, boyunda şişlik, yutma güçlüğü, uzun süreli boğaz ağrısı olarak kendini gösterebiliyor.

vgweqpt0-400x400.jpg

Gırtlağın alt kısmında, yemek borusu ve soluk borusunun hemen üstünde olan reflünün neden olabileceği hipofarinkste başlayan kansere; Hipofarenks kanseri, ses tellerinde başlayan türe; Glottis kanseri, yiyeceklerin soluk borunuza kaçmasını engelleyen kıkırdak parçasında oluşan türe; Supraglottik kanseri, ses tellerinin altında olan kanserlere; Subglottik kanserleri denilmektedir.

Endoskopi adı verilen bir işlem sırasında gırtlağa yakından bakmak için özel bir ışıklı skopi cihazı (endoskop) kullanabilir. İncelenmek üzere bir doku örneği alınır (biyopsi) ve görüntüleme testleri (BT) ve (PET) çekilmektedir.

Bu kanser türlerinde özellikle erken evrede hekime başvuran hastalarda cerrahi veya radyoterapi ile yaklaşık yüzde 90’lara varan sağ kalım sağlanabildiği gibi ileri evre baş ve boyun kanseri hastaları için kombine tedavi gerekmektedir ve başarı oranları daha düşük olabilmektedir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.