GİSP'in gündem, 'pandemi ve depremin gayrimenkule etkisi'

GİSP'in gündem, 'pandemi ve depremin gayrimenkule etkisi'

GİSP (Gayrimenkul için Strateji Platformu) İzmir Grubu yuvarlak masa toplantısında “Gayrimenkul Piyasalarında Pandemi ve Deprem Etkisi”ni konuştu. 

GİSP İzmir Grup Başkanı Şükrü Cem Akçay’ın moderatörlüğünde internet üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşen toplantının konukları İzmir Ticaret Odası (İZTO) Bilirkişisi-İnşaat Mühendisi Onur Çetin, Mimar Cenk Atasoy ve Avukat-Marka Vekili Senem Kiraz oldu.

GİSP İzmir Grubu’nun yuvarlak masa toplantılarının bu ayki gündem konusu “Gayrimenkul Piyasalarında Pandemi ve Deprem Etkisi” konusu oldu. Toplantının açılışını ve moderatörlüğünü GİSP İzmir Grubu Başkanı Şükrü Cem Akçay’ın yaptığı ve sektörün önde gelen temsilcilerinin konuk olduğu toplantıda, geçen yıldan bu yana dünyayı etkisi altına alan pandeminin ve geçtiğimiz aylarda İzmir’de meydana gelen şiddetli İzmir depreminin gayrimenkul piyasalarını nasıl etkilediği tüm yönleriyle ele alındı.

GİSP İzmir Grup Başkanı Şükrü Cem Akçay açılış konuşmasında, “Çok hızlı şekilde devam eden bir değişim sürecindeyiz. Bundan 10 yıl önce sektörümüzde gayrimenkul geliştirmede ilk sıralarda yer alan Karma Kullanımlı Projeler, AVM'ler ve Ofisler özellikle pandemi sonrasında yatırımcılar nezdinde görece gözden düşerken, buna karşılık cazip alanların veri merkezleri, lojistik, depo, sağlık gibi alanlar olduğunu görmekteyiz. Yaşananlar sonrasında yatırım kararlarının artık eski trendlere göre alınamayacağı kesinleşti. Değişime direnmek yerine, uyum sağlamak ve hatta yönetmek gerekiyor. Yönetmek için ise bilgiye, vizyona, stratejik bakış açısına, dolayısıyla öngörüye ihtiyaç vardır ki işte tamda bu nokta GİSP olarak bizim amacımızı tarif etmektedir” dedi.

İZTO Bilirkişisi ve Matris Gayrimenkul Değerleme Komisyonu Başkanı İnşaat Mühendisi Onur Çetin Türkiye Ekonomisi içinde Sektörel Payı %15 olan İnşaat ve Gayrimenkul Sektörünün aslında Ülke Ekonomisinden ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, “Son 5 yıllık dönemdeki ekonomik verilere bakıldığında Türkiye’nin büyüme oranlarının 2017 yılı hariç %5’inaltına düştüğü, ancak konut satışlarının buna rağmen her yıl 1,3-1,4 Milyon Adet civarında seyrettiği, 2018 yılında yaşanan kur şokunun GM piyasalarını da etkilediği ve piyasa dengelerini bozduğu, 2020 yılında Pandemi nedeniyle Nisan-Mayıs aylarında GM satışlarındaki düşmenin Konut Kredisi Faiz Oranlarında yapılan indirimle Haziran-Temmuz aylarında telafi edildiği ve dönemsel olarak GM piyasasının canlandığı ancak şu anda yine faiz oranlarının yükselmesiyle durgunlaştığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

En son yaşanan kur ve faiz artışlarıyla adeta kendi salgınını yaşayan gayrimenkul ve inşaat sektörünün, pandemiye zaten gücünü kaybetmiş bir halde yakalandığını ifade eden A.C Mimarlık Kurucusu-Mimar Cenk Atasoy, “Pandemi ile birlikte ortaya çıkan izole, mesafeli ve hijyenik yaşam zorunluluğu, konut kullanım eğilimlerini değiştirdiği gibi, özellikle sağlık hizmeti veren binalar başta olmak üzere , ofis eğitim ve tüm kamusal binalarda yeni tasarım ve kullanım standartlarının oluşmasına yol açtı. Tam da bu değişen ortama alışma dönemindeyken, senenin sonunda meydana gelen İzmir depremi ise bizlere kentsel dönüşümün ne kadar gerekli ve öncelikli olduğunu tekrar hatırlattı. Kentsel dönüşüm süreçlerindeki tıkanmaların giderilmesi ve hızla hayata geçirilmesi konusunda, merkezden çözüm beklenmeden, artık yerel yönetimlerin de kendi modellerini oluşturup, hızla dönüşümün bir ayağı olmalarının gerekliliği de, artık kaçınılmaz gözüküyor” diye konuştu.

GİSP İzmir Grubu” Yuvarlak Masa” toplantısı, Marka Vekili-Avukat Senem Kiraz’ın konut, iş yeri ve bina sahipleri ile kiracıların deprem ve pandemi sonrası oluşan mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik olası hukuki sürecin yönetilmesiyle ilgili verdiği önemli bilgilerin ardından, GİSP İzmir Başkanı Şükrü Cem Akçay’ın yoğun katılımlı geçen toplantıda katılan her biri birbirinden değerli konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür etmesiyle sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.