''Göçmen Kamplarının Durumu Utanç Verici''

''Göçmen Kamplarının Durumu Utanç Verici''

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, vize muafiyeti için belirlenen kriterlerin ‘2013’ün başka şartlarında mutabık kalınmış beklentiler’ olduğunu ancak bugünün şartlarına uymadığını dün Brüksel’e ilettiyse de AB Komisyonu’nun ‘tüm kriterler karşılanm

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Genişleme Temsilcisi Johannes Hahn’la ayrı ayrı yaptığı görüşmelerden umutsuz çıkan Bozkır, önemli bir sorunla karşı karşıya olunduğunu ve bunun sadece Türkiye’nin atacağı adımlarla değil, karşılıklı, güvenerek alınacak ortak kararlarla aşılabileceğini belirtti.

Karşılanması gereken ‘72 kriterin aslında 2013’te çok farklı bir ortamda mutabakat sağlanmış beklentilerden ibaret’ olduğunu belirten Bozkır, “2013’ün başka şartlarında mutabık kalınan bu beklenti özellikle geçtiğimiz ekim ayından bugüne kadar çok önemli unsurlarla zenginleştirilmiş sürece monte edildiğinde, bununla ilgili paradigma ve bu beklentilerin yorumu da başka bir statüye bürünmüştür” diye konuştu. İki taraf arasında üzerinde anlaşılan 30 Haziran hedefi iyice gerçekçi olmaktan çıkarken, mevcut ortamda AB’nin Terörle Mücadele Yasası’na (TMY) yönelik gözden geçirme talebini karşılamanın söz konusu olamayacağı dün Brüksel’e bir kez daha iletildi. TMY kriterler arasında olmasına rağmen AB Komisyonu’nun son üç güne kadar bunu hiç gündeme getirmediğini ifade eden Bozkır, Komisyon’un devreye girerek süreci kurtarmak için yardım etmesi gerektiğini söyledi.

HAHN İSTEKSİZ

Bozkır, “Maalesef bugünkü temasların sonucunda çok fazla da umutlu olduğumu söyleyemiyorum” diyerek Hahn’ın böyle bir mekanizmayı başlatmak durumunda dahi olmadığını ifade ettiğini aktardı. Bir AB yetkilisi ise Ankara’nın da altında imzası olan kriterlerin başından bu yana aynı olduğunu kaydederek, “Türkiye’nin geçtiği güç dönemin bilincindeyiz. Türkiye’ye ‘terörle mücadele etme’ de denilmiyor. Eleştiri konusu, yasanın tanımının spesifik olmaması, insan hakları ve temel özgürlükler üzerindeki yan etkilerinin yoğun olması ve kapsamının çok geniş olması” dedi.

YUNANİSTAN’A MÜLTECİ SAYISI YÜZDE 90 DÜŞTÜ

ULUSLARARASI Göç Örgütü (UGÖ), AB-Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşmasının ardından nisan ayında Yunanistan’a mülteci geçişinin bir ay öncesine göre yüzde 90 azaldığını bildirdi. Buna göre mart ayında Yunan adalarına geçen mülteci sayısı 26 bin 971’di. Nisan ayında ise sadece 3.360 kişi geçti. AB’nin sınır ajansı Frontex ise geçen ay adalara sadece 2.700 göçmenin geldiğini belirterek durumu ‘dramatik bir gelişme’ olarak niteledi.

‘GÖÇMEN KAMPLARININ DURUMU UTANÇ VERİCİ’

SINIR Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü, Avrupa’nın Türkiye ile mülteci anlaşmasının ahlaki ve hukuki sorumluluklarından tarihi bir vazgeçme olduğunu belirtti. AB liderlerine  açık mektup yayınlayan MSF Başkanı Joanne Liu, anlaşmanın ülkelere para vererek sığınma hakkı zorunluluğundan kurtulabilecekleri gibi sorunlu bir sinyal yolladığını kaydetti. Liu, Avrupa’nın göçmenlere yönelik tanıdığı konaklama imkanlarının “utanç verici” olduğunu da kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.