Göğüs hastalıklarından korunmak için bunlara dikkat!

Göğüs hastalıklarından korunmak için bunlara dikkat!

Vücut direncinin azalması nedeniyle göğüs enfeksiyonu riskinin de arttığını belirten Dr. Ejder Koyuncu, astım ve koah hastaları ile sigara kullananlarda bu durumun daha belirgin olarak gözlendiğini söyledi.

"Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte düşen bağışıklık sistemi, göğüs hastalıklarına da davetiye çıkarıyor." diyen Gözde İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Ejder Koyuncu, sigaranın akciğer yapısını bozduğunu ve normalde 20 dakikada vücuttan atılabilecek yabancı maddelerin 72 saate kadar vücutta kalabildiğini ifade etti.

Uzm. Dr. Koyuncu, “Akciğer kanlanması bol bir organ. Bu nedenle burada mikropların yerleşmesi de kolaylaşıyor. Bu durum enfeksiyona neden oluyor. Balgam, öksürük, bronkospazm, ağızdan kan gelmesi, kırgınlık, ağrı ve ateş gibi semptomlarla kendini belli ediyor. Benzer belirtiler veren Covid19 ve virütik hastalıkların birbiriyle karıştırılmaması için mutlaka PCR testi uygulanması gerekir. Göğüs hastalıklara vücut direncinin düşük olmasına bağlı olarak çocuklarda, yaşlılarda ve kronik rahatsızlığı olanlarda görülme sıklığı daha yüksektir” diye konuştu.

DÜZENLİ UYKU VE SAĞLIKLI BESLENME

Vücut direncinin artırılması için yaşam standardının belirleyici olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Ejder Koyuncu, düzenli uyku ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti.

uzm-dr-ejder-koyuncu.jpg

Uzm. Dr. Koyuncu, şöyle devam etti: “Tanı koyarken öncelikle hasta şikayetleri dinleniyor. Sonrasında kan tahlili ve akciğer filmi istiyoruz. Eğer farklı bir durum gözlenirse tomografi veya bronkoskopi de gerekebiliyor. Genelde hastalık akut bronşit şeklinde kendini gösteriyor. Koah, astım, zatürre hatta verem gibi hastalıklar da oluşabiliyor. Teşhisten sonra antibiyotik ve hava yollarını genişletici ilaçlarla vücut direncini artıran ilaç tedavisi uyguluyoruz. Gerçekleştirilecek tedavi hastanın yaşına ve hastalığın durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Akciğer, diğer organlardaki sıkıntıları gösteren vücudun bir aynası gibidir. İyi bir görüntüleme sonucunda farklı organların durumu hakkında da bilgi almamızı sağlayabilir. Vücut direncinin artırılması için yaşam standardı belirleyicidir. Uyku vücut direncini artıran bir faktördür. Uzun süreler dinlenmeden geç saate kadar çalışmak, uykusuzluk, evin ısısı, hijyen ve sigara gibi faktörler göğüs hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Bu hastalıkların görülme sıklığı insanın yaşam süresini de kısalttığını unutmamak gerekir. Kişinin kendi iradesiyle sigarayı bırakması da dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konudur”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.