Gölmarmara çiftçiye can suyu olacak

Gölmarmara çiftçiye can suyu olacak

Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in açılışını yaptığı, Gediz Nehri'nden Gölmarmara Gölü'ne su basan tesis yıllardır atıl bekliyor.

2023 yılına kadar 1 milyar lira harcayarak 100'ün üzerinde su depolama tesisi yapmayı planlayan hükümete seslenen ziraat odası başkanları, Gediz Nehri'nde toplanan yağmur suyunun Gölmarmara'ya basılarak boşa gitmemesini istiyor. Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, "Tesis hazır, elektrik verilirse su boşa akmaz. Yağmur suları denize döküleceğine çiftçimize cansuyu olsun." dedi.

1-(1)-031.jpg

Manisa’nın Salihli, Gölmarmara, Ahmetli ve Saruhanlı ilçeleri sınırları içerisinde yer alan ve bir zamanlar 100’ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan Gölmarmara Gölü, yaşanan kuraklık nedeniyle yok olma riski ile karşı karşıya. Merhum Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel'in açılışını yaptığı ve bir süre Gölmarmara Gölü'ne su basmak için kullanılan tesis, yöre çiftçilerinin dediğine göre yıllardır elektrik bahane edilerek atıl bekliyor. Hem gölün kurumasını engellemek hem de Gölmarmara'dan Menemen'e kadar Gediz havzasındaki tarım arazilerinin sulanmasında büyük önem arz eden Gölmarmara Gölü'nün, Gediz Nehri'nden beslenmesinin önemine dikkat çeken yörenin ziraat odası başkanları ve muhtarlar bir araya geldi.

Pandemi döneminde sağlık çalışanları ve çiftçilerin tam kadro çalıştığına dikkat çeken Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, "Suyun da savaşını biz vereceğiz." dedi. En önemli stratejik ürünlerin başında gelen pamuk ve üzümün bu bölgede yetiştiğini ifade eden Karagöl, "Bu tesis yıllarca önce kurulmuş. Tarım bakanımız dedi ki yağmur sularını hasat edeceğiz, kuraklık yüzünden ihtiyacımız var. İşte Gölmarmara stok alanı işte su basma tesisleri. Uzun uzun konuşmaya gerek yok. Yağan yağmurlarla dolan Gediz Nehri'nden sular boşu boşuna denize akıp gidiyor. Yeniden bir tesis yapmaya gerek yok. Bunun çalışması lazım." dedi.

Yağmurların 3 ay geç geldiğini ifade eden Karagöl, şöyle devam etti, "Akan sular boşa gidiyor. Ne kadar yağacak bilmiyoruz ama akan sular boşa gitmesin istiyoruz. Bu bölgemiz için başka tesise gerek yok. Gediz'den bir milyon dekar arazi sulanıyor."

1-(2)-018.jpg

Üretmek istiyoruz

Ahmetli Ziraat Odası Başkanı Adnan Uysal, yoğun yağmurlarda bölgede toplanan suyun, Gediz üzerinden denize döküldüğünü ifade etti. Uysal, "Biz bundan fayda sağlayamıyoruz. Kuşların da burada toplanmasını istiyoruz. Üretim eksikliğimiz suyumuzun olmamasından kaynaklanıyor. Gediz Havzası'ndaki pamuk, üzüm ve zeytin üreticilerine destek verilirse üretim artar. Bir an önce atılda kalan bu devasa borularla su basılsın biz de rahat rahat mahsullerimizi sulayalım." ifadelerini kullandı.

Sulama suyuna 1 milyar lira

Kısa süre önce, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 'Yer Altı Suyu Suni Besleme ve Yeraltı Barajları Eylem Planı' ile yarı kurak coğrafyada bulunan ülkenin su rezervine katkıda bulunulması maksadıyla 2023 yılına kadar 100'ün üzerinde yeraltı barajı ve suni besleme tesisi inşa edilmiş olacak. Projenin toplam maliyeti 1 milyar lira olarak öngörülürken, bu projelerin tamamlanması ile 40 milyon metreküp su depolama imkanı, 600 bin kişiye içme suyu olanağı, 60 bin dekar arazinin sulanması ve 45 milyon lira gelir artışı gibi faydalar sağlayacak.

1-(5)-010.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.