Google bizi gözetliyor...

Google bizi gözetliyor...

Teknoloji devi Google, kullanıcılarının internet üzerinden yaptığı neredeyse her şeyi takip edip depoluyor ve reklam göstermek için de bu verileri kullanıyor.

Google'ın yaptığınız aşağı yukarı her şeyi kayıt altında tuttuğunu fark etmişsinizdir. Ancak muhtemelen, şirketin ne kadar ileri gidip neleri depoladığını ve incelediğini düşünmemişsinizdir.  Şirket, yaptığınız alışverişlerden gittiğiniz yerlere kadar pek çok veriyi kaydediyor, saklıyor ve bu verileri size özel reklamlar gösterebilmek için kullanıyor.  Bu verilerin Google tarafından kullanımı kaçınılmaz değil, isterseniz ne kadar süre depolanacaklarını kontrol altında tutabilirsiniz.  Google'ın bu verileri depolamasıyla ilgili kafalarda soru işareti oluşturan iki konu başlığı var: Verilerin boyutu ve bu verilerle neler yaptığı. 

Teknoloji devi, kayıt altında tuttuğu verilerin kullanıcılara sunduğu servisleri desteklediğini ifade ediyor. Peki Google'ın kaydettiği ve kullandığı verileri nasıl yönetebilirsiniz? Her platform ve servis için bu sorunun cevabı farklılık gösteriyor. Bilgisayarınızdaki internet tarayıcısında Aktivite Kontrolleri (Activity Controls) menüsüne ulaşarak bunu düzenleyebilirsiniz.  Google'ın sakladığı veriler altı bölüme ayrılıyor. Bunlardan istediklerinizi depolama işlevini kapatabilirsiniz. 

Web ve Uygulama Aktiviteleri ile birlikte Konum Aktiviteleri kayıtları, hayatınızla ilgili en önemli verileri içeriyor. Bu başlıklar altında internette yaptığınız gezintiler, Google aramalarınız, Android telefonunuz üzerinde kullandığınız uygulamalar yer alıyor.  Bu arayüzde çöp kutusu ikonuna tıklayarak silmek istediğiniz kayıtları silebilir ve bunlara Google'ın erişmemesini sağlayabilirsiniz.  Bir başka seçenek ise, Google'ın yakın zamanda duyurduğu bir özellik: Verileri zaman aşımına uğratmak. Örneğin 3 aylık periyotlarla, Google'ın elindeki tüm verilerinizi otomatik olarak temizlemesini bu özellikle sağlayabilirsiniz. Bunun için "Otomatik olarak sil" seçeneğini seçmeniz gerek. 

Web & Uygulama Aktivitesi kayıtlarını silmenin ardından, Google'ın Gmail üzerinden depoladığı verilerinize gelelim. Alışverişini yaptığınız ve faturası Gmail hesabınıza düşen tüm ürünler, Google tarafından otomatik olarak kayıt altında tutuluyor ve bu uygulama çok uzun süredir düzenli bir şekilde yapılıyor. "Uçak biletlerim", "Seyahatlerim", "Faturalarım" gibi aramalar yaparak Gmail üzerinde depolanmış verilerinizi kontrol edin. Bunlardan silinmesi gerektiğini düşündüklerinizi kesinlikle silin ve bunu düzenli bir şekilde yapın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.