Google çalışanlarından sansüre protesto!

Google çalışanlarından sansüre protesto!

Birçok Google çalışanı şirkete yolladıkları mektupta, Çin'de hayata geçirmeye hazırlanılan "sansürlü arama motoru" planlarını protesto etti.

Geçtiğimiz günlerde Google'ın Çin'de kendinden sansürlü bir arama motoru geliştireceği ortaya çıkmıştı. Şirkete yakın kaynaklara dayandırılan bu gelişme Google çalışanları tarafından protesto edildi. Şirkete mektup gönderen yüzlerce çalışan, şirketten daha şeffaf olmasını istedi.

 

BBC'nin haberine göre mektupta, bu projenin "derhal cevaplanması gereken ahlaki ve etik sorular" yarattığı belirtildi. "Şu anda üzerinde çalıştığımız proje hakkında etik kararlar verecek bilgilere sahip değiliz" ifadesi de mektupta yer aldı. Planları hakkında hiçbir zaman kamuoyuna açıklama yapmayan Google'dan, bu mektup hakkında da yorum gelmedi.

Fakat geçen ay medyaya yansıyan haberlerde Google'ın gizlice Çin için yeni bir arama motoru projesi üzerinde çalıştığı ve şirket içinde projenin "Dragonfly" (Yusufçuk) adıyla anıldığı iddia edilmişti. Haberlerde halen Çin hükümetinden izin alması gereken Google'ın, planlanan arama motorunda belli internet siteleri ile insan hakları ve din gibi belli konularda arama yapılmasını engelleyeceği iddia ediliyordu.

Bazı Google çalışanlarını öfkelendiren de, bilmeden Çin'in düşünce özgürlüğünü kısıtlamasına yardımcı olacak bir teknoloji üzerinde çalışıyor olabileceklerini düşündüren bu haberler oldu.

Pentagon projesine tepkilerin ardından son verilmişti
 

Google çalışanları daha önce de şirketin bazı kararlarını eleştirmişlerdi. Nisan ayında binlerce şirket çalışanı Google'ın ABD ordusu için insansız hava uçaklar için yapay zeka geliştirme programına karşı çıkmıştı. Google gelen tepkilerden sonra Pentagon için yürüttüğü bu projeye son vermişti.

Çin'de iş yapmanın ana şartı sınırlamalara uymak
 

Amerikan teknoloji şirketleri, dünyanın en kalabalık ve en fazla internet kullanıcısı nüfusa sahip Çin'e, içerik sınırlamaları ve engellemeler nedeniyle girmekte zorlanıyor. Facebook, Google, Twitter ve Instagram şu anda Çin'de yasaklı fakat Google ülkedeki üç bürosunu hala açık tutuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.