Google Yazarların Açtığı Davayı Kazandı

Google Yazarların Açtığı Davayı Kazandı

Haklarını savunmak amacıyla bir araya gelmiş olan yazarladan oluşan Authors Guild isimli kuruluş Google'a açtığı telif hakları davasını 11 yıl aradan sonra kaybetti.

Amerika Birleşik Devletleri New York merkezli Authors Guild (Yazarlar Loncası) isimli kuruluş 11 yıl önce Google'a karşı açtığı telif hakları davasını kaybetti.

Loncanın sitesinde yaptığı yazılı açıklamaya göre Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi, davayı bir daha ele almamak üzere Google'ı haklı bularak kapattı. Açıklamada mahkemenin aldığı karar dolayısıyla üzüntülerine dile getiren kuruluş, arama motorunun kendilerine ait telifli 4 milyon eseri yayınlamaya devam ettiğini belirtti.

Yazarlar Loncası Başkanı Roxana Robinson, mahkeme kararını  adil bulmadığını söyleyerek, arama motorunda yer alan eserlerin, yazarların emeklerinin hiçe sayılarak ticari amaçlarla kopyalandığını belirtti. Roxana yazarların uğradığı zararın telafi edilmesi gerektiğini söyleyerek, büyük bir kayba uğradıklarını öne sürdü.

google-ag

Dünyanın en çok girilen sitesi olma ünvanını da taşıyan arama moturu, 2004 yılı içerisinde internet üzerinden taradığı kitapların belirli bölümlerini internetteki veri tabanında aranabilecek şekilde paylaşıma sokmuştu. Hemen bir yıl sonrasında ise Yazarlar Loncası teknoloji devini, telif haklarını da ellerinde tutan yazarların haklarını gasp ettiğini iddia ederek dava etmişti. Ancak ABD Yüksek Mahkemesi, kitapların sadece belirli bölümleri yayınlandığı gerekçesiyle, kamu yararı gözetilerek, şirket lehine karar vermişti.

2004 yılında kurulan Google Books veya Google Kitaplar teknoloji alanında bir ilki başararak, milyonlarca kitabı bir araya getirmişti. Alacağı kitaplar hakkında detaylı bilgiye kavuşmak isteyen kişiler veya akademik çalışmalarında atıf amaçlı pasaj arayan akademisyenlerin çok yararlı bulduğu sistem, şirket tarafından dijital çağın kitap fihristi olarak tanımlanmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.