Göz muayenesi aşamaları

Göz muayenesi aşamaları

Göz muayenesi, çeşitli aşamalardan meydana gelen rutin işlemlerden bir tanesidir.

Göz muayenesi, çeşitli aşamalardan meydana gelen rutin işlemlerden bir tanesidir. Kişi, görme sorununa sahip olmasa da her yıl bir kere düzenli olarak muayene yapılmalıdır. Düzenli kontroller, göz kaynaklı sağlık sorunlarının erken teşhisini olanaklı kılar. Bunun yanı sıra görme kusurlarının da engellenmesini sağlar. Kapsamlı göz muayenesi ile parkinson, kan ve kalp hastalıkları, AIDS gibi sağlık sorunları erken teşhis edilebilir. Bu sayede zamanında tedavi uygulamaları gerçekleştirilebilir. Peki göz muayenesi aşamaları nelerdir, göz muayenesi fiyatları hakkında neler söylenebilir?

Görme Keskinliği Testi ve Aşamaları

Rutin göz muayenesinin aşamalarından ilki, görme keskinliğini teknolojik ekipmanlar kullanılarak test edilmesidir. Belirli bir uzaklıktan, boyutları birbirinden farklı olan harflerin okunup okunmadığı test edilir. Kişinin yakın ve uzağı ne derece gördüğü belirlenerek görme keskinliği analiz edilir. Genel göz muayenelerinin olmazsa olmaz adımlarından bir tanesidir.

Gözlük Muayenesi

Bir diğer aşama, gözlük muayenesidir. Bu aşamada; hipermetrop, miyop ve astigmat olmak üzere kırma kusurları analiz edilir. Kişinin gözlüğe ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için gerçekleştirilen işlemler arasında yer alan gözlük muayenesi, refraktometre ile yapılmaktadır. Ardından hasta için en iyi camın belirlenebilmesi için teknolojik cihazlar kullanılır. Daha önce belirlenmiş değerler, hasta üzerinde denenir.

Göz Kapağının Muayene Edilmesi

Göz çevresindeki yapıları kapsayan göz kapağı muayenesi, özellikle göz kapağı düşüklüğünün tespit edilmesi adına önemli bir muayene türüdür. Yapılan işlem ile birlikte gözyaşı bezleri, göz kapakları, gözyaşı kanalı sistemi; göz kapağı muayenesi ile kontrol edilir. Herhangi bir sorunun görülmesi durumunda sağlık sorunu tespit edilir.

Göz Kaslarının Muayenesi

Göz içi kaslar ve dış kaslar, göz kaslarının muayenesi ile test edilir. Muayene ile birlikte göz bebeğinin hareketlerini kontrol etmekte olan göz içi kasları detaylı bir şekilde muayene edilir. Bunun yanı sıra dış kaslar, gözün paralel durmasını mümkün kılar. Göz kaslarında herhangi bir sorun varsa, çift görme ve şaşılık gibi göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

Bu testte, gözler ile hızlı ya da yavaş hareketli cisim takip edilir. Göz kaslarının muayenesi, nörolojik hastalıkların da tespit edilmesinde oldukça önemlidir. Bu nedenle farklı hastalıkların tespiti için de göz kaslarının muayenesine başvurulur.

Göz Tansiyonun Ölçümü ve Aşamaları

Gözlerin içerisindeki basınç oranları tespit edilerek kişide göz tansiyonu bulunup bulunmadığı belirlenir. Temassız bir toronometre kullanılır. Bu ekipman ile göze hava iletilir. İşlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Uygulama sayesinde, gözün havaya karşı direnci belirlenir. Göz basıncının normal seviyelerin daha üstünde olması, kişide göz tansiyonu riskinin yüksek olmasına neden olur.

Göz Dibi Muayenesi

Göz bebeğini büyütücü damla kullanılarak göz dibi muayenesi gerçekleştirilir. Yapılan muayene ile birlikte retina tabakası ve göz içi lensi ayrıntılı bir şekilde muayene edilir. Gözlere damla damlatıldıktan yaklaşık 20 ila 30 dakika sonra damla etkili olur. Göz dibi muayenesi, çocuklarda da yapılan muayeneler arasında yer alır. Çocuklarda göz bebeği büyütülür ve görme kusurlarının bulunup bulunmadığı belirlenir.

Biomikroskopik Muayene

Teknolojik cihazlar kullanılarak yapılan muayene; gözdeki iris, kornea, retina tabakaları gibi bölgelerin analizini mümkün kılar. Yapılan işlemler, gözdeki birçok hastalığın teşhisini mümkün kılar. Göz muayenesi aşamalarının her biri, göz muayenesi fiyatları konusunda belirleyiciler arasında yer alır. Bu kapsamda, göz muayenesinin detaylı bir şekilde yapılıyor olması, fiyatların da aynı oranda yükselmesine neden olacaktır. Kapsamlı bir göz muayenesi, yaklaşık 30 dakika sürmekte olup bu süre daha az ya da daha fazla olabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.