Gözlem Bahçesi uygulamasına geçilmeli

Gözlem Bahçesi uygulamasına geçilmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde her yıl büyük oranda artış gösteren meyve ağaçlarındaki hastalıkların araştırılması ve çözüm yollarının bulunması için Meclis Araştırma Önergesi verdi. 

Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, tarım alanlarındaki verimliliğin artırılması için Avrupa’da ve ABD’de olduğu gibi gözlem bahçelerinin kurulması, limanların çevresindeki ağaçların inspektorler tarafından denetlenmesini önerdi. 

GÜRER, ARTIŞ GÖSTEREN AĞAÇ HASTALIKLARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, başta elma olmak üzere, ülkemizde her yıl artan ve korkunç boyutlara ulaşan meyve ağacı hastalıklarını, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma önergesiyle Meclis gündemine getirdi. 

AĞAÇ HASTALIKLARI HIZLA YAYILIYOR

Gürer, önergesinde Türkiye’de her çeşit meyve ağacında birçok ağaç hastalığı olduğunu, bu ağaçların bazılarının hastalığı, bulunduğu bahçedeki diğer ağaçlara da bulaştırdığına dikkat çekti.

Ağaç tedavisinde ülkemizde yeterli bilgilendirme yapılmadığına dikkat çeken Gürer, “Ülkemiz her yıl fidan ithalatı yapmaktadır. Ağaçların hastalanma oranım azaltmak ve bölge şartlarına uyumlu olup olmadığını tahlil edebilmek için örnek fidan dikimleri yapılması ve gerektiği süre kadar büyütülüp gözlem yapılması gerekmektedir” dedi.

GÖZLEM BAHÇESİ ÖNERİSİ

Avrupa devletlerinde ve ABD gibi bireysel ülkelerde tarım alanında verimliliği arttırmak için 'Gözlem Bahçesi’ uygulamasının yapıldığını ifade eden Gürer, “Gözlem Bahçesi uygulamasının amacı; ithal edilecek fidanlardan öncelik olarak birkaç örnek fidanın 7 coğrafî bölgemize merkez bir veya birkaç ile Sınırlandırılmış alan içerisinde dikiminin yapılıp, büyüme! sürecinin gözlenmesidir. Bu yöntem sayesinde belli büyüme olgunluğuna gelmiş fidanlardaki hastalıklar, bölge toprağına uyum sağlayabilmesi, böceklenme gibi gözlemler yapılmaktadır. Örneğin ithal fidanlar sağlıklı büyüme göstermiyorsa o fidanların ithalatı ve dikimi yasaklanmaktadır” diye konuştu.

Türkiye’nin bir tarım ülkesiyken, 7 coğrafî bölgesi de üretime müsaitken ve birçok ağaç hastalığı ve böceklenme ile mücadele ediyorken gözlem bahçesi uygulamasının hayata geçirilmemiş olmasını eleştiren Gürer, gözlem bahçelerinin kısa sürede ülkemizde yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. 

LİMAN ÇEVRESİNDEKİ AĞAÇLIK ALANLAR DENETLENMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Liman çevresinde bulunan bahçeler ve ağaçlık alanlar için inspektörlerin kısa aralıklar ile gözlem ve test yapması gerektiğine de değinerek, “ Limanda bulunan konteynırların bitki ve ağaçlara böcek ve hastalık taşıdığı bilinen bir gerçektir, konteynırlarından gelecek hastalıklar için önlem alınması gerekmektir. Liman alanının ağaçlara hastalık yayması engellenmelidir” şeklinde konuştu.

FİDAN VE AĞAÇ YOĞUNLUĞUNUN ÇOĞALMASI SAĞLANMALI

Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Gözlem bahçeleri kurulmalı ve sağlıklı fidan ve ağaç yoğunluğunun çoğalması sağlanmalıdır. İthalat ile hastalık ve böceklenme yapan ağaçlara gereksiz yere harcama yapılmamalıdır. Gözlem bahçeleri ülkemizde tarım alanında meyve ağaçları için uygulanması gereken bir yöntemdir. Limanların kenarındaki ağaçlık alanların Inspektor tarafından denetlenerek kontrol altında tutulması gerekmektedir. Meclis araştırması ile gözlem bahçesi ve liman çevresi ağaç kontrolleri ile ilgili bu sorunların incelenmesi, irdelenmesi ve yapılabilecek çalışmalarla destek sağlanması gerekmektedir…”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.