Gözler Menemen'de!

Gözler Menemen'de!

Menemen Belediyesi Başkanı iken tutuklanarak cezaevine gönderilen Serdar Aksoy'un yerine seçilecek başkanvekili için gözler yeniden Menemen’de..

Alınan karar ve İzmir Valiliği’nin belediyeye gönderdiği yazının ardından bugün saat 17:00’de başlayan belediye meclis toplantısında yeni başkanvekili seçimi için kura çekimi yapılıp yapılamayacağı özellikle CHP kanadının atacağı adıma bağlı… Meclis toplantısı birinci Başkanvekili Mehmet Karabiniş başkanlığında başladı.

CHP'DEN BELEDİYEDE KAPALI TOPLANTI

Pazartesi günü yapılan meclis toplantısını boykot eden Millet İttifakı üyelerinin bugünkü toplantıya katıldı. Meclis öncesinde belediye önünde polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü. CHP heyeti Meclis binasına toplu halde geldi. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Milletvekilleri Bedri Serter, Kani Beko, Belediye Başkanları Fatma Çalkaya, İlkay Girgin Erdoğan, Mustafa Kayalar, Halil Arda, Abdül Batur ve Millet İttifakı Meclis Üyeleri başkanlık makamında kapalı toplantıya başladı. Meclis öncesi gerçekleştirilen toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatları da katılım sağladı. Heyet, toplantının ardından toplu halde meclise geçiş sağlandı.

CHP’DEN KURA ÇEKİMİ GÜNDEMDEN ÇIKARILSIN HAMLESİ

CHP Menemen Meclisi Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, yaptığı açıklamada “Kura çekimi önerileri dikkate alınarak meclis divanınca görüşler alındı. Tarafımızca gerekli kontrol yapıldı ve hiçbir itiraz yapılmadı. Kura sonucunda Sayın Karakurt başkanvekili oldu. Sonrasında itiraz olmadan Sayın Aydın Pehlivan meclis üyeleri tebrik etti. Pehlivan ise usule uygun seçim yapılmadığı gerekçesiyle seçimin ve kuranın iptal edilmesi yönünde dava açtı. Bu davada Danıştay içtihatları ile çelişen bulgu var. Bu işlem de Pehlivan’ın dava açma ehli yoktur çünkü itiraz etmemişti. Davada iyi niyet yoktu. İkincisi cam fanusta ve toplar karara etki etmez. Bir kural hatası yoktur. 2. İdare Mahkemesi kararını verdi ve Karakurt görevini Sayın Karabiniş’e devretti ve mahkeme kesin kararını vermemiştir. Menemen Belediyesi’ne yazı gönderen valilik kura seçiminin tekrarını istedi. Başkanvekilliği seçimi bir bütündür. Kura bütünün parçasıdır. Yapılacaksa seçim yenilenmelidir. Ayrıca mahkemede açılan davada sonuç beklenmeden nasıl karar alınır? Mahkeme davayı reddederse ne olacak? Dava bitene kadar birinci başkanvekili görevine devam etmesi gerekir. Gündem maddesinin görüşmeden çıkarılması doğru karar olacaktır. Kura çekimine dair başkanlık önergesini gündemden çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.

SUÇ İŞLİYORSUNUZ, SUÇ İŞLEYENLER ŞAKRAN CEZAEVİ'NDE

AK Parti’nin Menemen Belediye Meclis Sözcüsü Yusuf Demircioğlu ise Ali Yılmaz’a yanıt verdi. Demircioğlu açıklamasında “Bugün bu noktaya daha önce yapılan kura usulünün belediye kanunun aykırı olması sebebiyle gelinmişti. Bu işlemle ilgili yaptığımız itiraz sonucu mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verildi. CHP tarfından yapılan itiraz İzmir 7. İdare tarafından reddedildi. Mahkeme yoruma bırakmayacak şekilde nihai bir karar olmasa da kura çekim işlemi ile nihai kararı beklemeksizin uygulanabileceği kararını verdi. Mahkeme kararı doğrultusunda valilik kuranın yenilenmesi için yazı yazdı. Hazırlanan meclis gündemine kura çekim işlemi eklenmiştir. Bugün verilen önergenin ne amaçla verildiğini bilmiyoruz. Bu önerge görüşülemez ve karara bağlanamaz. Gündeme alınan maddenin gündemden çıkarılması yasalarda düzenlenmiş bir şey değildir. Bu madde verilen mahkemenin aldığı kararı ile gündeme getirilmiştir. Biz bu mecliste faaliyet raporları konuşurken verilen kararın cezai yaptırımını hatırlattık. Şimdi de hatırlatıyoruz. Anayasa’nın 138. Maddesini göre mahkeme idare kararını uygulamak zorundadır, geciktiremez demektedir. 250. Maddede belirtildiği üzere suçtur. Bu yanlıştan vazgeçin. Zamanında uyarıları dinlemediniz ve bize kulak tıkayanların akıbetini gördük. Menemen bizlerden hizmet bekliyor. Anlamsız siyasi hamleler ile zaman kayboluyor. Bu önergelerin oylanması suç teşkil ediyor. Bu hukuksuzluğa son verin. Ali Bey kendince yargı dağıttı. Bir önceki meclisin maddeye katılmadığınız ve bu yüzden itiraz etmediniz. Bu yüzden gündem maddesi çıkarılamaz. Sizin içinizden bazı arkadaşlar haksız, adaletsiz Menemen yönetimine isyan ettiler. Ben sıradan bir üyeyim ve grup sözcüsüyüm. O gün yapılan bir hata ve kanun ile hatandan dönülüyor. Nasıl bu hale geldiniz bunu sorgulayın. Valiliğin aldığı kararı meclis gündeminden çıkarmak suçtur. Suç işleyenler şu an Şakran Cezaevi’nde… Suç işleyenin sonu Şakran’dır" dedi.

BİZ GEREĞİNİ YAPTIK

CHP Meclis Üyesi Hasan Ünal, partinin Menemen’de olanları seyretmediğini ifade ederken Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un disipline gönderildiğini söyledi. Ünal, “Siz hoca efendinizle birlikteyken devletin yatak odasına girdiğini 18 yıl sonra gördünüz. Biz Menemen’deki durumu 18 ayda gördük, gereğini yaptık. Mahkeme kararları içinde esasa ilişkin bir karar yok. Biz hukukçulara sorduk. Valilik, ara karara istinaden böyle bir çağrıda bulunamaz. Yetkisi yok” dedi. 

SABRIMIZI TAŞIRMAYIN

AK Partili Meclis Üyesi Selahattin Yeşilkaya, “Deniz hanım mecliste bir kelime bile konuşmadı. Geçmişte hiçbir şey yapmadı. Şimdi haktan, hukuktan bahsediyor. Biz konuşurken kendisi duruyordu. Biz ‘üst geçit firmasını kim aldı, ne kadara aldınız’ diye sorarken sizin çıtınız çıkmadı. Menemen’de birilerine sözler verilmişti. Seçimi kazanırsak size kaymaklı işleri vereceğiz demişler. Sorduk; kim aldı, ne kadar yapılacak dedik. O zaman döndü arkasını ‘çocuklar bu sorulara yazılı yanıt verelim’ demedi. Hiçbir zaman mecliste ‘kimin malını kime peşkeş çekiyoruz’ diyen de olmadı. Burada geldi konu yumurtanın rengine kaldı. Yumurtayı kim aldı tartışmayı yapıyoruz. Ayıptır bu şeyler. Siz 18 oyun, 12 oyu vurup geçeceğini düşündünüz. Kazın ayağı öyle değil. Demek ki mecliste kul hakkından, haktan bahseden insanlar da varmış. Bunların hesabını niye yapmıyorsunuz? Sosyal medyada ‘Aydın Pehlivan’a oy verenleri yargılayacağız’ diyorsunuz. Şimdi oylama yapılsın istiyorsunuz, seçim olsun diliyorsunuz. Bir daha seçim olsa bu kez 17 oy alırız. Menemen’in bir tek kaybedecek günü yok. Siyasi ihtiras uğruna yapıyorsunuz. Menemen halkı size yetki verdi diye siz farklı düşünüyorsunuz. Gelin hukuku uygulayın, sabrımızı taşırmayın” diye konuştu. 

NE OLMUŞTU?

Mecliste yeni Başkan Vekili mecliste eşitliğin bozulmaması sebebiyle kura yöntemi ile belirlenmişti. AK Parti Meclis Üyesi Aydın Pehlivan ve CHP Meclis Üyesi Deniz Karakurt'un isminin konulduğu fanustan, çekilen kura sonrası kazanan Deniz Karakurt olmuştu.

Karakurt'un Başkan Vekili olmasının üzerine, AK Parti adayı Pehlivan İzmir 2'nci İdare Mahkemesine dava açtı. Açılan dava sonrası İzmir 2'nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verirken,  İzmir Valiliği de İdare Mahkemesi'nin kararı üzerine Menemen Belediyesi'ne 2021 yılı Ocak ayı olağan meclisinin ilk oturumunda kuranın tekrarlanması yönünde yazı göndermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.