GSS Affı, Yıllık  İzin ve 65 Yaş Üstü Aylığı Meclis'ten Geçti

GSS Affı, Yıllık İzin ve 65 Yaş Üstü Aylığı Meclis'ten Geçti

Torba tasarı içerisinde yer alan 25 yaş altının prim borçlarının silinmesi ve 65 yaş üstüne bağlanan aylıklardaki düzenlemeler bugün itibariyle Meclis'ten geçti.

Meclis'te görüşülen torba tasarıdan 7 madde daha TBMM Genel Kurulu'ndan geçti. Kabul edilen maddelerle birlikte, 25 yaş altı vatandaşların GSS prim borcunun silinmesi, işçilerin bir bölümü 10 günden az olmamak şartıyla izinlerini isteği kadar bölebilmesi kararı onaylandı.

Torba tasarının kabul edilen 7 maddesiyle beraber "65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun" üzerinde yapılacak değişiklik de kabul gördü. Öte yandan geçen maddelerin biriyle 15 bin polis ve 2 bin 600 sosyal güvenlik denetmeni kadrosunun ihdas edilmesi de kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclis'i Genel Kurulu'nda görülen ve kabul edilen maddelerle, işçilerin kullanacakları izin süresinin bir kısmının 10 günden az olaması kaydıyla en fazla üçe bölebilmesi konusunda da değişiklik yapılmış oldu. Buna göre işçiler yine bir bölümü 10 günden az olmayacak şekilde istediği kadar izinlerini bölebilecekler.

Genel Sağlık Sigortası prim borçlarına af

GSS kapsamında da düzenlemeye gidilerek, 25 yaşını doldurmamış gençlerden prim alınmayacak, ödenenler ise geri verilmeyecek.

Karapara ve mal varlığı aklanmasıyla daha etkili mücadele

Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun'da da değişiklik yapılarak, kara para ve mal varlığı aklama veya teröre finansman sağlandığı şüphesi duyulan kişi veya kurumlar Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca araştırılacak. 7 gün süreyle askıya alma hakkı olacak olan kurulun işlerini uzatma veya kısaltma kararınında Maliye Bakanı yetkili olacak. Bakan'ın yetkisi suçun şüphe görülmesi gerekçesiyle, karşılıklılık ilkesi gözetilerek kullanılabilecek.

Ayrıca Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da da değişikliğe gidildi. Buna göre riskli alan dışında kalan yapıların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın vereceği karar doğrultusunda, riskli olmadığı gözetilerek söz konusu yasa hükümlerine dahil edilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.