Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı Özkardeşler'den Lozan mesajı

Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı Özkardeşler'den Lozan mesajı

İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı Özkardeşler, Lozan Barış Antlaşması'nın 100.yıldönümü nedeniyle bir açıklama yayınladı.

İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı ve Konak Belediye Meclis Üyesi Birol Özkardeşler, Lozan Barış Antlaşması'nın 100.yıldönümüne ilişkin bir mesaj yayınladı.

img-20230709-095331.jpg

Özkardeşler, açıklamasında şu ifadelere yer verdi "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı ile elde ettikleri askeri başarıların uluslararası alanda tescili Lozan Barış Antlaşması ile sağlanmıştır. Tam bağımsız, hiçbir zümrenin söz sahibi olmadığı ,iktisadi alanda kalkınmış sadece karada değil denizlerinde de ülkemizin hakimiyet sahibi olmasının yolunu açan Lozan Barış Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir. Kurtuluş Savaşı öncesi Osmanlı İmparatorluğu'na dayatılan Sevr Antlaşmasını tarihe gömen, diğer devletlerle eşit şekilde müzakere edebilen ve sonucunda siyasi bir zafer belgesi olan Lozan Antlaşması bugünkü varlığımızın asıl sebebidir. Bugünkü sınırlarımızın belirlendiği, boğazlar konusunun çözüme ulaştığı ve en önemlisi hiçbir devlete Anadolu toprakları üzerinde ayrıcalık tanımayan kapitülasyonları tümden yok sayan Lozan Antlaşması ile Misakı Milli'ye büyük oranda ulaşılmış olup Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki en büyük dönüm noktasıdır. Lozan Barış Antlaşması gizlilik protokolleri olmayan, süresiz ve sadece iki devlet arasında değil birçok devletin imzası bulunan uluslararası bir siyaset belgesidir. Kısacası Lozan kırmızı çizgimizdir. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Lozan heyetinde bulunarak görüşmeleri başarıyla yürüten İsmet İnönü ve arkadaşlarını saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.''

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.