Gürer, çiftçilerin elektrik borçlarını Meclise taşıdı!

Gürer, çiftçilerin elektrik borçlarını Meclise taşıdı!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal sulamadan kaynaklı enerji borçları nedeniyle zor durumda kalan çiftçilerin sorununu, Meclis Araştırma Önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Gürer, sadece Niğde’de 53 milyon TL’yi aşan borçlarından dolayı 1224 tesisatın elektriğinin kesildiğine dikkat çekerek, çiftçilerin sorunlarının çözümüne yönelik kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiğini belirtti. 
 

ÇİFTÇİLERE UCUZ ELEKTRİK VERİLSİN
 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, yeraltından elektrik enerjisiyle çıkarılan sulama suyunun, ürünlerin maliyetini artırdığına değindi. Ürünlerin değer bulamadığı dönemlerde çiftçilerin önemli ölçüde mağduriyet yaşadığına vurgu yapan Gürer, elektrik enerjisinin çiftçiler için daha uygun daha uygun fiyata sağlanması ve çiftçilere destek verilmesi gerektiğini ifade etti.
Çiftçilerin, yeraltından elektrik enerjisiyle çıkarılan suyun borçlarını ödeyemez duruma geldiğini kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde ilinde Meram Elektrik Dağıtım AŞ faaliyet alanında bulunan Niğde ili Misli Ovası'nda tarımsal sulama suyu elde etmek amacıyla kullanılan trafo sayısı (AG, OG) 3.116 adettir. Bu trafolardan beslenen 6289 adet tesisat bulunmaktadır. Bir trafodan enerji alan birden fazla tesisat bulunduğundan, trafolara bağlı borçlu tesisatlara ilişkin bilgiler dikkat çekicidir” dedi. 


ANAPARA 96 MİLYON LİRA, FAİZİ 220 MİLYON LİRA 


20 Eylül 2016 tarihi itibariyle vadesi geçmiş borçlarından dolayı 1224 tesisatın elektriğinin kesildiğini, bu tesisatların, 27 milyon 711 bin 513 lira anapara ve 25 milyon 319 bin 236 lira da gecikme faiz olmak üzere 53 milyon 30 bin 749 lira borcunun bulunduğunu kaydeden Gürer, “Ayrıca, Misli Ovası OG tarımsal sulama tesisatlarından 3987 adet tesisatın Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye ait elektrik borcu söz konusu olup, 96.816.077,31 TL anapara, 220.644.256,79 TL gecikme zammı ile birlikte toplam 317.460.334,10 TL tutarlı borç mevcuttur” diye konuştu. 
CHP Niğde milletvekili Gürer, TBMM Başkanlığına verdiği Meclis Araştırma Önergesinde şu ifadelere yer verdi:“Niğde ili Misli Ovası kapsamında bu boyuta ermiş olan durum ülke genelinde çok daha ciddi boyutlara ulaşmıştır. Genel durum araştırılıp soruna kalıcı çözüm üretilmelidir.

 

Çiftçilerin mağduriyetini giderecek ve enerji ile yeraltından çıkan sulama suyuna çözüm üretecek araştırma tarım kesimi için ciddi fayda sağlayacaktır. Çiftçimiz kullandığı enerji üretim aşamasında iken daha gelir elde etmeden  ödeme yapmak durumundadır. Ödeme yapmadığında ürün tarlada iken enerji kesilmesi ile tarlada susuz kalan ürünün zarar görmesi  daha da mağdur olmasına neden olmaktadır. Sorun üretici için önemli boyuttadır. Çözüme yönelik durum saptaması, yapılmış uygulamaların değerlendirilmesi  ve mevcut sorunların belirlenmesi çözüm önerileri ile önemli bir sonuç üretecektir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.