Gürer, 'Çırak ve stajerlerin beklentisi karşılanmadı'

Gürer, 'Çırak ve stajerlerin beklentisi karşılanmadı'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çıraklık ve stajyerlik  başlangıcının emeklik içinde başlangıç  sayılması için Kanun Teklifi verdi. 

Gürer’in çıraklar ve meslek liselerindeki on binlerce stajyer öğrenciyi doğrudan ilgilendiren Kanun Teklifi, AK Partili milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. 

 GÜRER’İN ÇIRAK VE STAJYERLER İÇİN KANUN TEKLİFİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, meslek kurslarından belge alan çıraklar ile meslek liselerinde eğitim görürken staj yapan öğrencilerin, çıraklık ve stajyerlikte geçen sürelerinin prim borçlanması koşuluyla, sigorta başlangıcı sayılması için hazırladığı Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. 

fotograf-034.jpeg

ÇOK SAYIDA MAĞDURİYET VAR 

Hazırladığı Kanun Teklifiyle ilgili olarak Genel Kurul’a hitaben bir konuşma yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, teklifin yasalaşmasıyla çok sayıda çırak ve meslek lisesi öğrencisinin yaşadığı mağduriyetin giderileceğini söyledi. 

ÇIRAKLIK VE STAJYERLİKTE GEÇEN SÜRE EMEKLİLİKTEN SAYILMALI 

Çırak ve stajyerlerin staj ve çıraklık sürelerinin iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortasına hükümlerine tabi tutulmasına rağmen emekliliğe yarayan yaşlılık ve malullük kapsamında olmadığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi  Gürer, “Staj ve çıraklık sigortasıyla emekli olmak için staj ve çırakların çalışma başlangıçlarının doğrudan emeklilikte başlangıç kabul edilmesi ve staj ve çıraklıkta geçen sürelere aynen askerlikte olduğu gibi borçlanma hakkı vermesi sağlanmalıdır” dedi. 

ÇALIŞMA YAŞAMI SORUNLAR YUMAĞI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çıraklık ve stajyerlikte geçen sürelerin emeklilikten sayılmasının, meslek liselerine ve meslek eğitimlerine olan ilgiyi da artıracağını belirterek, “Ülkemizde geniş tanımlı 10 milyona yakın işsizimiz var. Bunun yanında iş yerinde çalışanlar ne yazık ki açlık sınırının altında ücret alıyorlar. Üniversiteli işçiler kamuda bekledikleri statü değişikliğine beş yıldır eremediler. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetini ne yazık ki iktidar görmezden geliyor, bu konuda da düzenleme yapmıyor. Keza kamuda taşeron firmada çalışanlar, Millî Eğitim Bakanlığında, Sağlık Bakanlığında, Ulaştırma Bakanlığında, Tarım ve Orman Bakanlığında kadro bekliyorlar. Millî Eğitim Bakanlığında taşeron firmadan geçen, 10 ay çalışıp 2 ay işsiz kalanlar var. Çalışma yaşamı sorunlar yumağı” ifadelerini kullandı.

HEM MAĞDURİYET GİDERİLECEK HEM DEVLETE KATKI OLACAK 

Çıraklık ve stajyerlikte geçen dönemin, yaşlılık sigortasına sayılmasıyla, var olan mağduriyetin ortadan kaldırılacağına değinen Gürer, “Sosyal sigortalarda bir gün çalışan kadın, daha sonra işten ayrılsa dahi annelik sürecini sigortadan borçlanarak hak kazanıyor ama sigortadan önce anne olursa o süreç borçlanmaya sayılmıyor. Keza çırak ve stajyerler, yaşlılık sigortası kapsamına girdiklerinde, ‘Geriye dönük prim yatıralım’ diyorlar. Yani onlar hak ettikleri hakkın yanında, üstelik devlete katkıda bulunalım istiyorlar. Bunu görmezden gelmeyelim, stajyer ve çırakların yaşlılık sigortasını işe girdikleri gün itibarıyla başlatalım. O anlamada, oluşan mağduriyeti bu kanunla ortadan kaldıralım” dedi.

ÇALIŞANLAR EVİNE NASIL EKMEK GÖTÜRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORLAR

Konuşmasında çalışma yaşamındaki sorunlar, bazı kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan ve halen kadro olamayan işçiler ile mevsimlik işçilerin yaşadığı mağduriyete de değinen Gürer, bu sorunların çözüm adresinin de TBMM olduğuna dikkat çekti.

Gürer, “Ülkemizde çalışanların bugün yaşadığı olumsuzlukların varlığı bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Asgari ücretin dahi vergi dışı bırakılmadığı bir ortamda insanlar gerçek anlamda sıkıntı yaşıyorlar ve evlerine nasıl ekmek götüreceklerini düşünüyorlar. Karayolları, PTT,  Demiryolları, Ulaştırma Bakanlığının diğer birimleri ve Millî Eğitimde yaşanan olumsuzlukların da ortadan kaldırılmasının gerekliliği ortadadır. Bu anlamda kamuda görev yapan kiralık araç şoförlerine, yani o genel müdürlerin, üst düzey makam sahiplerinin araçlarını sürenlere dahi ne yazık ki kadro verilmedi ve belediye şirketlerinde çalışanlar asıl kadroya alınmadı. Bunların yaşadığı mağduriyetlerin yanında iki yıldır taşeron firmadan KHK'yla geçenlerin hakları dahi verilmedi. Belediyelerde, il özel idaresinde beş ay yirmi dokuz gün çalıştırılıp işten çıkarılanlar var. Bu kesimlerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir” dedi.

GÜRER’İN TEKLİFİ AKP’NİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ

Yapılan oylamada CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Kanun Teklifi, AK Partili milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.