Gürer, "Gişe ücretlerini tüneller yükseltmiş!"

Gürer, "Gişe ücretlerini tüneller yükseltmiş!"

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine Ulaştırma Bakanı Arslan’dan cevap geldi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Pozantı-Niğde otoyolundaki gişe ücretlerinin yüksekliğini gündeme getirdiği soru önergesine yanıt verdi. 


Bakan Arslan, “Pozantı-Niğde otoyolunda çok sayıda tünel ve viyadük bulunması ve bu otoyol kesiminin yapım, bakım ve işletme maliyetlerinin çok yüksek olması nedeni ile geçiş ücretleri diğer otoyollardan yüksektir” dedi. 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Ulusal ve uluslararası yük taşıma araçları başta olmak üzere, ağır vasıtaların büyük bölümü çift yön ve 6 şeritli Pozantı-Ankara otobanının geçtiğimiz yıllarda ulaşıma açılan Pozantı-Niğde arasındaki bölümü yerine aynı güzergâhtaki bölünmüş yol olmayan ve ağır vasıtalar için büyük tehlike arz eden E-90 karayolunu tercih etmektedir” dedi.


Bu durumun E-90 karayolunun Pozantı-Ulukışla arasında büyük ölçüde trafik sıkışıklığına ve trafik kazalarına neden olduğuna değinen Ömer Fethi Gürer, “Kamyon ve tır gibi yük ve eşya taşımacılığı yapan ağır vasıta araçların sürücüleri, Pozantı-Niğde otobanının geçiş ücretinin yüksek olmasından dolayı, tehlikeli olmasına rağmen E-90 karayolunu tercih ettiklerini belirtmektedirler” ifadesini kullandı. 


Ömer Fethi Gürer, Bakan Arslan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde “E-90 karayolundaki ağır vasıta araç trafiği yükünün azaltılması amacıyla, Pozantı-Niğde otobanının geçiş ücretlerinin makul seviyeye getirilmesi düşünülmekte midir? E-90 karayolunun Pozantı-Ulukışla arasındaki bölümünde genişletme veya duble yol yapımı planlamakta mıdır?” sorular yöneltti. 
 

TÜNEL VE VİYADÜK ÇOK OLDUĞU İÇİN GİŞE ÜCRETLERİ YÜKSEK
 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Otoyol geçiş ücretleri; otoyolu kullanan araç sınıfları, kullanılan yol mesafesi, yolun trafik yoğunlukları ve yol üzerindeki büyük sanat yapıları katsayılarının da yer aldığı değişkenler kullanılarak hesaplanmaktadır. Pozantı-Niğde otoyolunda çok sayıda tünel ve viyadük bulunması ve bu otoyol kesiminin yapım, bakım ve işletme maliyetlerinin çok yüksek olması nedeni ile geçiş ücretleri diğer otoyollardan yüksektir. Bununla birlikte diğer ülkelerdeki otoyol ücretleri ile kıyaslandığında Pozantı-Niğde otoyolu ve diğer otoyollarımızdaki geçiş ücretleri oldukça düşüktür” dedi. 
 

POZANTI-ULUKIŞLA ARASINDA BÖLÜNMÜŞ YOL PROJESİ YOK
 

Karayollarındaki yol standartları belirlenirken, yol üzerinde mevcut trafik miktarı, gelecekteki trafik miktarları ve bölgedeki gelişime bağlı beklenen trafik miktarları dikkate alınarak, oluşturulan trafik etüt raporuna göre yol sınıfı ve şerit sayısı belirlendiğini açıklayan Bakan Arslan, “Pozantı-Ulukışla yoluna ilişkin yapılan çalışmalar sonucunda söz konusu kesimin tek yol standardında projesi tamamlanmıştır. İleriki yıllarda trafik hacmine ve bölgedeki gelişime bağlı olarak bölünmüş yol yapımı değerlendirilebilecektir” açıklamasında bulundu. 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.