Gürer: “Milyonlarca emekçinin ahını alacaksınız“ 

Gürer: “Milyonlarca emekçinin ahını alacaksınız“ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emekçilerin aleyhine düzenlemelerin yer aldığı kanun teklifini veren AKP’li milletvekillerini uyardı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, işçilerin emekliliğe erişimini zorlaştıran ve kıdem tazminatını sınırlayan Kanun Teklifinin yasalaşması halinde, teklifi veren milletvekillerinin milyonlarca emekçinin ahını alacağını söyledi. 

AKP’nin getirdiği teklifte yer alan ve emekçilerin tüm haklarının budanmasına yol açacak düzenlemelerin geri çekilmesini isteyen Gürer, “Burada oturan milletvekillerinin çoğunun ya babası ya annesi işçidir. O günleri düşünün. Bu koltuklara erişince, o insanların dünde yaşadıklarını nasıl unuttunuz?” diye sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de görüşülmekte olan Torba Yasa Teklifi’nde 25 yaş altında ve 50 yaş üzerindeki işçilerin belirli süreli sözleşmelerle mağdur edilmesinin yolunu açacak düzenlemelerin olduğunu söyledi.

10 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİREN DÜZENLEMEYİ KİMSEYE  SORMADINIZ

Meclis Genel Kurulu’na hitap eden Gürer, 10 milyon kişiyi ilgilendiren bu kanun teklifinin ne yazık ki 3 konfederasyonla da görüşmeden, işçilerin, emekçilerin bu konuyla ilgili değerlendirmesi alınmadan milletvekilleri tarafından Meclis gündemine getirildiğine dikkat çekti.

İŞÇİLERİN KAZANILMIŞ HAKLARINI AKP TEK TEK BUDADI 

Yapılan işlem emek gaspı ve  emekçi düşmanlığı olduğunu belirten Gürer, ülkemizde bugüne kadar kazanılmış olan işçi haklarının Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde tek tek budadığını ifade etti.

2006 yılında emeklilikte yaş 65'e kademeli olarak çıkarılırken aylık bağlama oranıyla da emekli maaşlarının aşağı doğru düşmesinin yolu açıldığını hatırlatan Gürer, daha sonra, çıkarılan iş güvenliğiyle ilgili düzenlemenin de ne yazık ki sürekli ertelenerek uygulanmadığını bu durumun, Türkiye’yi Avrupa'da iş cinayetlerinde ilk sıraya yerleştirdiğini söyledi.

“EMEKLİ OLMADAN ÖL” YASASI 

Milletvekillerine, “Gelin, asgari ücreti vergi dışı bırakalım. Pandemi döneminde evine ekmek götüremeyecek kadar mağdur olan kesimlerin sorunlarını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapalım. İşsizliğin ortadan kaldırılması için yapılacak düzenlemelere gelin destek verelim”  diye hitap eden Gürer,  “Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti giderilsin diye kanun teklifleri verdik, reddettiniz. Bunların düzenlemesini getirip bu mağduriyeti ortadan kaldırma yerine şimdi de yaşa takılan emekliye prim nedeniyle "Hiç emekli olmadan öl." diyorsunuz. Böyle bir haksızlığı, adaletsizliği içinize nasıl sindiriyorsunuz?” diye sordu.

AH ALIRSINIZ 

Teklifin yasalaşması halinde teklifi veren milletvekillerinin ah alacağını söyleyen Gürer; “. Yani kul hakkına gasbetmenin ne âlemi var; kazanılmış bir hak. İşçilerin haklarını ortadan kaldırıp sonra da "Ekonomi şahlanıyor, işler iyi gidiyor." diye masal anlatmayı kimseye inandıramazsınız” dedi.

Çıraklık ve stajyerlik sürelerinin emeklilikten sayılması için verdikleri kanun teklifinin reddedildiğini hatırlatan Gürer, şimdi de onların emekli olmalarının önünün kesildiğini belirtti. 

TAŞERONLAR HALEN TAŞERON 

Taşeron işçilerin kadroya alınmasında da sorunlar yaşandığını anlatan Gürer, belediye işçilerin, taşeron firmadan alınarak, belediyelerin şirketlerine aktarıldığını halen daimi kadro verilmediğini ifade etti. 

Karayollarında, Demiryollarında, PTT'de çalışan, bakanlıkta olan binlerce işçinin de taşeron firmalarda kaldığını kaydeden Gürer, Üniversiteli işçilerin beş yıldır özlük haklarıyla ilgili yapılması gereken düzenlemenin de yapılmadığını hatırlattı. 

EMEKÇİLERDEN NE İSTİYORSUNUZNE

“Ne istiyorsunuz emekçilerden? Sürekli işçilerin haklarını budamakla, onların kazanımlarını elinden almakla nereye varacaksınız?” diye sorun Gürer, “ Cumhuriyet Halk Partisinin iktidarları döneminde işçilere verilmiş hakların size yarattığı zarar ne? Yani, çalışan insanın, emeğini veren insanın zaten geliri ne ki? Verdiğiniz açlık sınırının altında bir asgari ücretle yaşamlarını zor idame ettiren insanların emeklilikle ilgili, kıdemle ilgili, ihbarla ilgili, geleceklerini güvence altına alan düzenlemelerini gasp ederek nereye varacaksınız? Gelin bundan vazgeçin. Meclise çağrımdır; bu kanun tekliflerini geriye çekin. Kıdem tazminatını ortadan kaldıran, ihbarı ortadan kaldıran, iş güvencesini ortadan kaldıran, esnek çalışmanın yolunu açan, emeği sömüren anlayış hiç kimseye fayda sağlamaz” dedi. 

YANLIŞTAN DÖNÜN 

Yanlıştan dönülmesi çağrısında bulunan CHP Milletvekili Gürer, “Burada oturan milletvekillerinin çoğunun ya babası ya annesi işçidir. O günleri düşünün. Bu koltuklara erişince, o insanların dünde yaşadıklarını nasıl unuttunuz? Kıdemi, ihbarı, iş güvencesini, bunların yaşadıkları acıları sahiplenmek yerine niye yok etmeye uğraşıyorsunuz?” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.