Gürer'den AVM'lerdeki yabancı ortaklara tepki!

Gürer'den AVM'lerdeki yabancı ortaklara tepki!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticiden doğrudan ürün alan marketlerin tüketiciye pahalı ürün satmasına yönelik eleştirilerde bulundu.

Konuyla ilgili Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sorular yönelten Gürer, “Üreticiden tüketiciye ürün ulaşımında maliyetlerin düşürülmesi sağlanmalı, üreticinin kazanması tüketicinin de ürünü ucuz almasının yolu açılmalıdır” dedi. 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AVM'lerde yabancı ortaklı marketlerin bazılarına doğrudan üreticiden ürün alıp hale girmeden alım yetkisi sağlanmasına tepki gösterdi. 

Gürer, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a, “AVM'lerde yabancı ortaklı marketlerin bazılarına doğrudan üreticiden ürün alıp hal’e girmeden alım yetkisi sağladınız. Tarladan ürünü alan marketler, halden çıkan ürünle aynı fiyatla ürün satıyorlar, hatta daha pahalı ürün satmaları neden önlenemiyor ya da neden yeterli denetim sağlanmıyor? Fiyatlar yukarı çıktı. Hal düzenlemesi ortaya geldi. Hal yasası çok konuştuğumuz konu idi. Hak etmedikleri biçimde hal esnafına yüklenildi. Sebze Meyve Ticareti Haller Başlıklı bölümde bu konuda söz etmemişsiniz. Halle ilgili düzenleme ortadan mı kalktı?” diye sordu. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yanıt veren Bakan Pekcan, “5957 sayılı Kanunla perakendecilerin üreticilerden doğrudan ürün temin edebilmesi, yalnızca AVM'lerde faaliyet gösteren yabancı ortaklı marketlere değil tüm marketlere, manav, pazarcı ve münhasıran kendi tüketiminde kullanmak üzere mal satın alan işletmelere de sağlanmıştır. Bununla birlikte, ihracatçılara ve sınai işletmelere de bu hak tanınmak suretiyle tedarik zincirinin kısaltılması amaçlanmıştır. Hal düzenlemesine ilişkin çalışmamız ise devam etmektedir” açıklamasında bulundu. 
Hal esnafını mağdur edecek bir düzenlemenin kesinlikle olmaması gerektiğini belirten Gürer, “Üreticiden tüketiciye ürün ulaşımında maliyetlerin düşürülmesi sağlanmalıdır. İthal tohum, ilaç ve gübrenin fiyat denetimleri, yem denetimleriyle maliyeti düşük ürün elde edilmesinin yolu açılmalı, mazot, köprü ve yol giderleri, elektrik gibi giderlerin, üretici ve aracı üzerindeki baskısı azaltılmalı, tüketicinin daha ucuz ürün almasını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.