Guterres: Antarktika‘da olan Antarktika’da kalmaz

Guterres: Antarktika‘da olan Antarktika’da kalmaz

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres: Antarktika‘da olan Antarktika’da kalmaz. Birbirine bağlı bir dünyada yaşıyoruz. Deniz buzlarının erimesi denizlerin yükselmesi anlamına geliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, hafta sonu Antarktika‘da buzların erime hızının 1990’ların başındaki orandan üç kat daha hızlı olduğunu bizzat gördükten sonra gazetecilere açıklamada bulundu.

Yeni rakamlar Güney Kutbu‘ndaki deniz buzunun şu anda yılın bu zamanı için ortalamanın 1,5 milyon kilometrekare altında olduğunu ortaya koyuyor; bu da Portekiz, İspanya, Fransa ve Almanya‘nın toplam yüzey alanına eşit.

“Antarktika‘da olan Antarktika’da kalmaz” diyen Guterres, şunları aktardı; "Birbirine bağlı bir dünyada yaşıyoruz. Deniz buzlarının erimesi denizlerin yükselmesi anlamına geliyor. Bu da dünyanın dört bir yanındaki kıyı topluluklarının yaşamlarını ve geçim kaynaklarını doğrudan tehlikeye atıyor."

f-p4rqwmaewvvn.jpeg

Guterres, bunun sadece sellerin ve tuzlu suyun gıda ve su kaynakları üzerindeki etkisi değil, aynı zamanda küçük adaların ve dünyanın dört bir yanındaki kıyılarda bulunan tüm şehirlerin varlığını sürdürebilmesi olduğunu belirtti.

Guterres “Antarktika çevresindeki suların hareketi ısıyı, besin maddelerini ve karbonu dünyaya dağıtarak iklimimizi ve bölgesel hava modellerini düzenlemeye yardımcı oluyor” diyerek şöyle konuştu; "Ancak Güney Okyanusu ısındıkça ve yoğunluğu azaldıkça bu sistem yavaşlıyor. Daha fazla yavaşlama – ya da tamamen çökme – felaket anlamına gelecektir."

Guterres aynı zamanda fosil yakıtların yerin altından çıkartılmasında herhangi bir duraklama olmazsa, “Yüzyılın sonuna kadar üç santigrat derecelik vahim bir sıcaklık artışına doğru gidiyoruz” uyarısında bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.