Hafıza Mekanı Kültürpark'ın 'yeniden yapımı'na karşı çıktılar

Hafıza Mekanı Kültürpark'ın 'yeniden yapımı'na karşı çıktılar

Kültürpark Platformu, İzmir Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası üyeleri, Kültürpark'a ilişkin bir basın açıklaması düzenleyerek, Büyükşehir Belediyesi'ne seslendi.

ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark'ın 9 Eylül ve Montrö Kapılarında önce restorasyon denilen daha sonra gazetemizin İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüşmesi sonrası rekonstrüksiyon (yeniden yapım) yaptığı anlaşılan çalışmaları sonrası, Kültürpark Platformu, İzmir Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası tarafından bugün 9 Eylül Kapısı önünde bir basın açıklaması düzenlendi.

whatsapp-image-2023-07-25-at-17-40-44.jpeg

Basın açıklamasını Mimarlar Odası Şube Başkan Yardımcısı Banu Aydın okudu. basın açıklamasında Cumhuriyet'in önemli dönemeçlerinin temsil edildiği ve Mimar Ferruh Orel'in 1939 yılında yaptığı 9 Eylül Kapısının kent kültür tarihi açısından önemine dikkat çekildi.

Kültürpark'ın kentin hafıza mekanlarından biri olduğunun altı çizilen açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne seslenilerek, kentte katılımcı anlayışın olması gerektiği vurgulandı.

Öte yandan basın açıklamasını gerçekleştiren topluluk, şu soruların cevabının kamuoyu ile paylaşılmasını talep etti; "Ada Gazinosu ve Göl Gazinosu ile başlayan parçacı restorasyonlar ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planına yaslanmayan, katılımcı bir süreçle tartışılmadan yapılan müdahalenin gerekçe / yöntem ve sürecinin, Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı yapılmadan öğelerin ne şekilde korunacağı konusunda mutabakata varılmadan, Koruma Kurulunun yıkıma hangi gerekçe ve şartlar ile izin verdiğinin, yeniden yapım sürecinin ne zaman başlayıp ne zaman bitirileceğinin, kamuya ait olan bu alanda şimdiye kadar şeffaflığın neden göz ardı edildiğinin, yaklaşan İzmir Enternasyonel Fuarı ve benzeri kapsamlı etkinlikler için alınacak önlemlerin kamuoyu ile ivedilikle paylaşılmasını talep ediyoruz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.