Hakan Akıncı'dan konut alımı uyarısı!

Hakan Akıncı'dan konut alımı uyarısı!

FCTU Profesyonel Bina Tesis Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Hakan Akıncı, 2000 yılından sonra yapılan binaların daha güvenli ve tercih edilebilir olduğunu söyledi. 

2000 yılından sonra binaların deprem yönetmeliğine uygun yapılmaya başlandığını ve Türkiye'nin deprem kodunun 2007'de değiştiğini dile getiren Akıncı, 2007'den önce yapılan tüm binaların riskli ve araştırılması gereken sınıfa girdiğini ve insanların konut alırken daha bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Akıncı “Artık günümüzün koşullarında insanlar daha az katlı veya müstakil doğa projeleri içinde yaşamak istiyor. Bununla birlikte pandemi ve sosyal mesafe nedeniyle artık evler online olarak 360 derece görüntüleme sistemiyle pazarlanmaya başlandı. Yatırımcı artık evi satın almaya karar verirse son aşamada geziyor. Fiziksel olarak ev gezmek mecburiyetinde kalmayan alıcılar daha farklı alternatifler arasından seçim yapabiliyor” dedi.

ÖNEMLİ OLAN BİNANIN YAPIM  TEKNİĞİ VE TARİHİ

Az katlı binaların güvenli olduğunu, bununla birlikte yeni fore kazık tekniğiyle yapılan 25-30 katlı rezidans gibi binaların da teknik açıdan güvenli olduğunu vurgulayan Hakan Akıncı, şu bilgileri verdi: “Fore kazık tekniğiyle, binanın zemininde 50 metreye kadar bir temel çalışması yapılıyor. Kazık temeller, bir deprem sırasında temel hareketlerini azaltmanın en etkin yöntemlerinden biridir. Bu sistem binanın bütünlüğünü koruyarak zarar görmesini önlüyor. Binada sadece yanal bir sallantı hissediliyor. İnsanların konut satın alırken binanın yapım tekniği ve tarihi konusunda da emlakçılar veya gayrimenkul uzmanlarından bilgi alması gerekiyor. 2000 yılı öncesinde herhangi bir denetim olmadığından dolayı binayı inşaa eden firmanın bilgi ve deneyimi binanın sağlamlığını belirliyordu. Ülkemizde 2000 yılından itibaren deprem yönetmeliğine uygun binalar yapılmaya başlandı. 2007 yılında ise yapı denetimi mecburiyeti getirildi. Bu nedenle yeni binalara olan talep arttı. İzmir fay hatlarının üzerinde yer alıyor. Kentimizde özellikle yüksek rakımlı kayalık zeminli bölgeler tercih edilmeye başlandı. Urla Kuşçular mevkiinde metrekare fiyatları 4-5 binden 12-13 bine kadar yükseldi. Artık yatay mimari konusunda talep artıyor. Bir diğer önemli konu da ev satın alanlar konutun yapı ruhsatı ve  metrekaresinin tapu kadastroda işlenip işlenmediğine bakmalı. Eğer işlenmemişse orada farklı sorunlar var demektir. Konut satın alırken bu detayların kontrol edilmesi önem taşıyor”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.