Halis Demir'i Şehit Eden Askerler PYD ile Beraber

Halis Demir'i Şehit Eden Askerler PYD ile Beraber

Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı basan ve Ömer Halis Demir'i şehit eden askerlerin PYD ile beraber olduğu öne sürüldü.

15 Temmuz darbe girişimi esnasında Gölbaşı'na operasyon düzenleyerek Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı ele geçirmeye çalışan General Semih Terzi'nin yanında bulunan askerlerin PKK ve PYD yardımıyla Lübnan'a kaçtığı öne sürüldü.

Darbeci komutan Semih Terzi'yi öldürdükten Ömer Halis Demir'i şehit eden darbeci askerlerden 41'inin PKK ve PYD yardımıyla Lübnan'a kaçarak saklandıkları öne sürüldü. Geri kalan 19 darbeci askerin ise bölgeye pamuk ve fıstık toplamaya gelen işçilerin arasında kamufle olmaya çalıştıkları değerlendiriliyor.

Daha önce birçok kez FETÖ'ye yardım ve yataklık yaptığı belirlenen bölücü terör örgütü PKK'nın hayalet askerlerin kaçmasına da yardım ettiği belirlendi. Cuntacı askerlerden 41'inin darbe sonrası oluşan kaostan faydalanarak, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin yardımıyla sınırdan geçerek, PYD kontrolündeki kantonlara geçtiği, oradan da PYD'li militanlar vasıtasıyla Lübnan'a kaçtıkları ortaya çıktı. Güvenlik kaynakları bu askerlerin, uzun yıllar sınırda görev başında olduklarından bölgeyi çok iyi tanıdıkları belirtirken cuntacı askerlerin kaçırılmasında PKK'yla ortak çalışan kaçakçıların da yardım ettiklerini ifade etti.
 
Fındık ve fıstık işçileri arasına sızmış olabilirler
 
Darbeci firari askerlerin PYD'lilere askeri telsizlerini, silahlarını ve techizatlarını verdikleri ifade edildi.Öne sürülene göre, PYD'liler tarafından Lübnan'a götürülen firari darbeci askerler ve başkent Beyrut'ta saklanılıyor. Lübnan'a kaçamaya fırsat bulamayan darbeci askerlerden 19'unun ise sınırda fındık ve fıstık işçileriyle beraber oldukları değerlendiriliyor. Ağırlıklı olarak subay olan bu darbecilerin aranmasına devam edilirken, pamuk ve fıstık işçilerinin arasında gizlendikleri de düşünülüyor.
 
Avrupa'ya kaçacakları tahmin ediliyor
 
İstihbarat birimleri Lübnan'a kaçan 41 askerin yakalanma ve iade edilme riski olmadığı için PKK ve PYD ile beraber hareket ettiği düşünülüyor. Cuntacı askerlerin terör örgütünün temin edeceği sahte pasaport ve kimlikler ile Avrupa ülkelerine geçmeyi planladığı yönünde istihbarat bilgilerinin de alındığı belirtiliyor.
 
PKK'ya karşı operasyona çıkacakken darbe yapmaya kalktılar
 
Öte yandan Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı ele geçirmek için Semih Terzi'nin talimatıyla seçilen 100 askerin, Lice kırsalında PKK'ya karşı operasyon hazırlığı yaptıkları ancak darbe talimatı gelince operasyonu yarım bıraktığı tespit edildi.
 
Darbeciler tutuklandı
 
15 Temmuz darbe girişimi gecesi, biri tam teknik donanımlı diğeri ise askeri deneyimi yüksek halde iki askeri tim, Diyarbakır'da askeri kargo uçağına binerek harekete geçti. Ankara'ya giden darbeci ekip Semih Terzi ile birlikte ÖKK'yı ele geçirmeye çalıştı hatta orada çatışmaya katıldı. Askerlerden bir kısmı ise darbecilerin yanından ayrılarak darbe karşıtı askerlerin arasına katıldı. Darbenin başarısız olmasıyla darbeci askerler tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kargo uçağının kapasitesi nedeniyle Diyarbakır'da kalan 60 asker ise sabah 04:00'a kadar havalimanında bekleyerek darbenin başarısız olacağını anladıktan sonra oradan ayrıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.