Halk arasında karabasan denilen varlık aslında...

Halk arasında karabasan denilen varlık aslında...

İnsanlarda çoğu zaman meydana gelen ve uyurken ortaya çıkan karabasan kişiyi oldukça zorlayan ve psikolojik açıdan etkileyen bir durumdur. Peki, gerçekten karabasan var mıdır, karabasan çökmesinin nedenleri nelerdir?

Azericede hayalet sözcüğünün anlamı ‘’karabasma’’ adıyla bilinmektedir. Kötü olduğu düşünülen bu varlık heyecan ve psikolojik bunalımlara yol açtığı düşünülerek, doğumdayken ve uykuda ölen insanların bu varlıkların öfkelerinden dolayı öldükleri rivayet edilmektedir. 

Ancak batıl inançları bir kenara bırakmakta fayda var.   İşin bilimsel boyutundan incelersek eğer, işte  karabasan gördüğünüzü zannettiğinizde  aslında olan olaylar...

Uykudan uyanmamıza rağmen rem uykusunda var olan fizyolojik felç hali, yani (göz kapakları, solunum yolları) biz uyanır uyanmaz çözülmez.  Bu durumda da beynimiz uyandığı halde bedenimiz henüz uyanmamış olur.
Böyle bir durumda da beyin olarak uyanmış olsanızda bedeninizi hareket ettiremezsiniz.  Yine bu durumdayken konuşmaya çalışırız, bağırmaya çalışsak bile sesimiz çıkmaz.  

Peki,  rüyada bizim karabasan çökmesi olarak nitelendirdiğimiz aslında çok farklı olan bu durum gerçekleşmeseydi ne olurdu?

Bu durum gerçekleşmese yani rem uykusundayken bedenimizi hareket ettirebilseydik, rüyamızda yapmaya çalıştığımız her şeyi gerçekte de yapmaya çalışırdık. Ve bu durum sağlığımız açısından bir hayli tehlikeli olabilirdi.

Karabasan çökmesi adıyla bilinen bu durumun meydana gelmemesi için nasıl uyumak gerekir?​

Sırt üstü uyumak veya burun tıkanıklığı gibi meydana gelen solunum problemleri karabasan çökmesi adı altında nitelendirilen bu durumun en önemli nedenleri arasında yer alır. 

Karabasan çökmesi durumunda ne yapılmalı?​

Karabasan çökmesi durum,  kişinin sık sık başına geliyorsa ve uykuya dalar dalmaz ortaya çıkan bir durumsa eğer, kişinin rem uykusuna geçmeden yani 15 dk önce uyandırılması gerekir.

Bu durum düzenli olarak tekrarlanırsa karabasan çökmesi diye nitelendirilen olay tekrar meydana gelmez.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum