Havadaki Karbondioksit Kullanılarak Tuğla Üretildi

Havadaki Karbondioksit Kullanılarak Tuğla Üretildi

Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'ne (UCLA) bağlı çalışan bilim insanları havada bulunan karbondioksitten inşaat malzemesi ve bir çok alanda kullanılabilecek malzeme ürettiler.

Amerika'da bulunan University of California, Los Angeles'a bağlı çalışan bir grup bilim insanı havada bulunan karbondioksitin emilimi ve sıkıştırılmasına dayalı işleyen süreçle, bir çok alanda kullanılabilecek bir malzeme olan CO2ncrete adını verdiklerini ürünü geliştirdi. Geliştirilen ürünün özellikle küresel ısınmayla mücadele konusunda büyük yarar sağlayacağı düşünülürken aynı zaman CO2ncrete bir çok alanda kolaylık sağlayacak.

Küresel ısınmayı engelleyebilir

CO2ncrete'ın üreticileri ürünün dünya atmosferinde olan sera gazını büyük ölçüde azaltarak küresel ısınmayı engelleyebileceğini düşünüyorlar. Havadaki karbodioksitin yakalanması ve sıkıştırılması mantığıyla üretilen ürün özelikle inşa sektöründe kullanlabilirliği de göz önünde bulundurulduğunda dünya için büyük bir geri dönüşüm mucizesi gibi görünüyor. Projeyi yürüten bilim insanları inşaat sektöründe kullanılan tuğla ve çimento gibi ürünlerin üretiminin atmosfere yayılan gazların %5'inden sorumlu olduğunu hatırlatıyor.

medyaege-gorsel-karbondioksit

CO2ncrete fikrinin, atmosfere çok fazla karbondioksit salan fabrikalardan bu gazın toplanması fikri üzerine ortaya çıktığını belirten bilim insanları, fabrikaların saldığı karbondioksiti toplama fikrinin yeni olmadığını söylüyorlar. Çünkü karbon toplama ve depolama (Carbon capture and storage, (CSS)) fikrinin 2008 yılında İsveç merkezli Vattenfall şirketi tarafından uygulamaya geçirildi. 2008 yılında havadaki karbon emilimi fikri bulunmuş olsa da karbonu bir inşaat materyeli olarak değerlendirme fikri ilk defa UCLA tarafından gerçekleştirilmiş.

CO2ncrete'in üretimi için havadan karbondioksit emilip, sıkıştırılıyor ardından işleme kireç eklenip 3D yazıcılar tarafından yazdırılıyor. Ürünün yayılması durumunda bir çok fabrikada üretim esnasında ortaya çıkan karbondioksit geri dönüştürülerek kullanılabilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.