HAYAT-PAYLAŞIM

HAYAT-PAYLAŞIM

Işıl Mencik yazdı...

Kadın ve Erkek

Yaşam paylaşım olduğu sürece dünyanızı güzelleştirir. Kendi dünyanızı paylaşmak ne egemen olmaktır ne de ülkeleri fethetmektir. Doğru paylaşımda bulunmak insanın ortaya çıkardığı bilim, sanat ve duyguları paylaşmaktır. Ne kadar az biliyoruz böyle paylaşımları nitekim yaşıyoruz da…

Geleneksel kültürümüzün kadın ve erkek için paylaşımı ‘’ev işlerini’’ sadece kadının yapacağını "çalışma hayatı-iş gücünü ‘’ ise erkeğe ait olduğunu vurgulamaktadır. Neden mi? Çünkü paylaşmayı bilmiyoruz.Değişen bir çağın içinde kültür ve medeniyetten uzak kaldığımızdan. Ortak paylaşım alanlarını bile daraltıyor olmamızdan ‘’ bu benim işim değil ‘’ diye sıyrıldıklarımızdan… Hayır efendim o iş öyle olmuyor gün gelir o senin de yapacağın iş haline geliyor. Yani siz kabul etseniz de etmeseniz de hayat sizi olmadığınız, karşı koyduğunuz, burun kıvırdığınız bir noktanın içinde bulunduruyor.Günlük deyimlerimizi dile getirelim,‘’HAYAT ERKEĞİ’’ denildiğinde ne anlıyoruz . Elbette sorunlar içinde çözüm odaklı , başarının zirvesinde olan , deneyimlerini hayata doğru şekilde geçiren bir kişi olarak tanımlıyoruz.Öyleyse bunu ‘’HAYAT KADINI‘’ olarak düşündüğümüzde yaratılan algı bambaşka hakaret boyutunda diyebiliriz. Erkekte yüceltme, kadında aşağılama görebiliyoruz.Görülen o ki ‘’HAYAT‘’ denilen yaşama zenginliğini kadına daraltıyoruz.Evinin kadını; Evin temizliği, ütüsü, mutfak işleri, çocuk bakımı ve yetiştirmesi (en zor olan birey yetiştirmektir) eş memnuniyeti, gibi birçok şeyi sıralayabilirim.

Evinin erkeği; ev dışında hayatı olmayan , içki, kumar ve gece hayatından uzak, ev erkeği profilinde beğeni, kadında ise bir övgü var.

Hayat kadını hayatın zorbalıkları içinde güçlükle başa gelen , emeğiyle güçlükleri yenen, aklını ve duygularını doğru yaşamak için kullanan kadını anlatabilmeli.

Evinin kadını;dört duvar arasında kalan , kendini eve hapseden kadın değil , evini paylaşan , paylaştıran birlik ve beraberlik içinde sorumluluğunu paylaşan kadın olmalıdır.

Sevmeyi çıkar ilişkileriyle karıştıran kişilerin hayatı doğru anlamadığını şiiri, şarkıyı, sinemayı, romanı, duyguyu paylaşmayı bilmediğini elimizde olan bizimdir sanmalarını ,asıl burada yanıldığını oysa doğru olan paylaştığımız ve paylaşabildiğimiz bizimdir (benim) demeyi,diyebilmeyi öğrenmeniz gerekiyor.Paylaşmayı hesap defterine çevirirseniz o paylaşım değil alışveriş olur.

Sevmenin beklentisiz de mümkün olabileceğini paylaşmanın mutluluk getirdiğini, mutluluğun yaşamı kolaylaştırdığını, kolaylaşan bir yaşamın huzur getirdiğini bilin.Paylaşın çoğalın, çoğaldıkça yaşayın.

Paylaşarak,yaşama doğru ve güzel bir anlam katmayı unutmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.