Hayata dokunan proje “Bir Umut Ol”

Hayata dokunan proje “Bir Umut Ol”

Madde bağımlılığı problemi yaşayan bireylerin bu sorunları sosyal yaşama uyum sağlayarak ve istihdama katılarak çözebilmeleri amacıyla hayata geçirilen ‘Bir Umut Ol Projesi’ kapanış paneli protokolü gerçekleştirildi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Bir Hayata Dokun Derneği’nin işbirliği ile madde bağımlılığı problemi yaşayan bireylerin bu sorunları sosyal yaşama uyum sağlayarak ve istihdama katılarak çözebilmeleri amacıyla hayata geçirilen ‘Bir Umut Ol Projesi’ kapanış paneli protokolü gerçekleştirildi. Projenin daimi olabilmesi adına imzalanan protokolün bu tarz panellerle ve sahadaki çalışmalarla amacına ulaşması amaçlanıyor.

İzmir Ticaret Odasında düzenlenen toplantıya Bir Hayata Dokun Derneği’nin Başkanı ve Sanat Terapisti Dr. Burcu Bostancıoğlu, Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğünden Arş. Gör. Demet Havaçeliği Atlam, Yeşilay İzmir Şube Başkan Yardımcısı ve Türk PDR Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İlkay Uysal ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Psikolojik Danışmanı ve Türk PDR Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çokluk katıldı.

 “Madde Bağımlılığı ile Mücadele ve İstihdamı Geliştirme” isimli panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Dr. Burcu Bostancıoğlu, Bir Umut Ol Projesi’nin amaçlarından ve izlediği yollardan bahsetti. Madde bağımlılığı temelli dezavantajlı kişiler için fırsatlar içeren kapsayıcı bir iş gücü piyasasını teşvik ettiğini belirten Dr. Bostancıoğlu, bu kişilerin proje ile iş gücüne sürdürülebilir entegrasyonunu sağlamasını hedeflediklerini ifade etti.

Bir Umul Ol projesinin amacının gençleri hayata bağlamak, topluma geri kazandırmak ve ötekileştirme kavramını ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden Dr. Bostancıoğlu, "Bu amaçla denetimli serbestlik kapsamındaki gençlere bilgisayarlı ön muhasebe, beden dili, güzel ve etkili konuşma sanatı eğitimleri veriyoruz" diye konuştu. Kişilerin rehabilitasyonlarının gerçekleştirilmesinin resim terapisiyle sağlanabileceğini vurgulayan Bostancıoğlu, "Çünkü ilaç tedavisi de bağımlılık yaratabiliyor. Sanatın iyileştirici gücünü kullanmak ve bunu bilimsel olarak kanıtlamak istedim. Hedef kitlem denetimli serbestlik çatısı altında madde bağımlılığı sebebiyle cezai sorumluluğu devam eden gençler" dedi.

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğünden Araştırma Görevlisi Demet Havaçeliği Atlam, bağımlılığın sadece sigara ve alkol olmadığını artık internetin ve kumarın da bağımlılığa dahil olduğunu belirtti. Bağımlılığın “Ruhsal Hastalık” kategorisinde yer almakta olan bir beyin hastalığı olduğunu dile getiren Arş. Gör. Havaçeliği Atlam, “Tedavi edilebiliyor ancak ömür boyu korunmayı gerektiriyor. Bu konuda profesyonel yardım alınması gerekiyor’’ diye konuştu.

“Tedaviye hastanın kendi isteğiyle gelmesi çok önemli”

Hasta motivasyonunun tedavide çok önemli olduğunu söyleyen Arş. Gör. Havaçeliği Atlam, tedavi sürecinde hastanın kendi isteğiyle ya da ailesinin isteğiyle gelmesinin hasta motivasyonunda büyük etkileri olduğunu belirtti. Arş. Gör. Havaçeliği Atlam, konuşmasının sonunda ise bütün bu araştırmaların sonucu olarak madde bağımlılığının çoğunlukla sevgi ve ilgi eksikliğinden kaynaklandığını vurguladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.