Hayvan hakları için 'Söz veriyorum'

Hayvan hakları için 'Söz veriyorum'

Konak Belediyesi’nde Basın Danışmanlığı görevinde de bulunan İzmirli Gazeteci Işık Teoman sosyal medya üzerinden belediyelerin HAYTAP il yaptıkları sözleşmelere dair paylaşımda bulundu.

Geçmişte yaşanılan hayvan hakları ihlallerini dile getiren Işık Teoman şimdi belediyelerin yaptığı çalışmaların yerinde olduğunu dile getirdi. İşte Işık Teoman'ın o paylaşımı;

15492341_10207649434543690_4744992072913127159_n.jpg

“SÖZ VERİYORUM"

Konak Belediyesi’nde basın danışmanı olarak çalıştığım yıllarda aklımdan hiç çıkmayan bir olay yaşadım. Adını burada yazamayacağım TRT’de çalışan bir meslek büyüğüm beni telefondan arayarak, “Işık’çığım senden bir ricada bulunabilir miyim, bana zehir gerekli, sokağımızda o kadar çok köpek var ki, onlarla baş edemiyoruz, bulabilir miyiz?” dediğinde başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Doğaldır ki adam haklıydı, zehiri nereden bulacaktı! Belediyelerde o kadar çok zehir vardı ki. Büyüğüm olmasına karşın tersledim, “Böyle bir talepte bulunmak, sana hiç yakışmıyor abi” dedim.

Adam neden haklıydı, zehir bulmak için Konak Belediyesi’ni arıyor ve en kısa yoldan ulaşmak istiyordu.  Çünkü iki binli yıllara kadar, belediyelerin itlaf ekipleri vardı ve bu itlaf ekiplerinin yaptıkları çok büyük bir başarıymış gibi yıl sonunda faaliyet raporuna girerdi. Övünç kaynağıydı sanki köpek ve kedi itlaf etmek. Belediye meclisinde faaliyet raporu hiçbir zaman okunmazdı, meclis üyelerine gönderilirdi veya elden verilirdi. Meclis başkanı, “okunmuş gibi” oylanmasını yapardı ve oy birliği ile faaliyet raporu oylanırdı. Hiçbir meclis üyesinin faaliyet raporunu sonuna kadar okuduğunu sanmıyorum, gerçekten ilgili olanlara ve okuyanlara tabii ki, sözüm yok.

Veteriner İşleri Müdürlüğü bölümüne gelindiğinde, ön sayfada müdürün yakışıklı bir fotoğrafı yer alırdı, fotoğraf mutlaka makam masasında çekilirdi. Ardından gelen sayfalarda müdürlüğün faaliyetleri sıralanırdı, bu çalışmalar fotoğraflar ile anlatılırdı. En acı olanı da itlaf ekibinin yaptığı çalışmaları anlatan bölümlerdi.  Şöyle yazardı: Müdürlüğümüz itlaf ekiplerinin yaptığı çalışmalarda şu kadar köpek itlaf edilmiştir. Bir de en büyük üzüntüm, çöp toplama işlerinde kullanılan eşeklerin, işlerini yapamayacak duruma geldiklerinde Kültürpark’taki hayvanat bahçesine gönderilerek aslanlara yem olarak atılmalarıydı. Neyse ki, dönemin belediye başkanları Ahmet Sarışın ve Erdal İzgi, eşek ile çöp toplama işini kökünden kaldırdılar. 

O günlerden nerelere geldi belediyeler, göreve gelen belediye başkanları artık HAYTAP  ile sözleşme imzalıyor ve hayvan haklarının koruyucusu olacaklarını dair imzayı basıyorlar. HAYTAP bu güne kadar çok sayıda belediye başkanı ile sözleşme imzaladı ve takipçisi olmaya başladı. Hayvan Hakları Federasyonu’yla (HAYTAP) yaptığı sözleşmeyle, belediye başkanları hayvanların yaşam haklarını koruyacağına ve geliştireceğine söz veriyor ve 10 maddelik “Söz Veriyorum” başlıklı sözleşmeyi imzalıyor. 

Görüyoruz ki maya tuttu, geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, encümen onayı ile Kordon’da hizmet veren 'Victoria Klasik' tipi faytonlardan ikisinin elektrikli faytona dönüştürülmesine karar verdi. Ayrıca cadde ve meydanlarda çalışma izin belgesi almadan ve tescilsiz faaliyet gösteren faytonlar çalışamayacak. Daha önce de Bayraklı Belediyesi deve güreşlerini kaldırmış, Karşıyaka Belediyesi de faytonların ilçede çalışmalarını yasaklamıştı. Bu arada yerel seçim çalışmaları sırasında işlerini sıkı tutan; Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir temsilcileri Esin Önder, Av. Senem Demirel Acar ve HAYTAP Eğitmeni Meral Örüç’ü kutluyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.