"Hayvan sayısındaki artışa göre et üretimi düşüyor. Neden?”

"Hayvan sayısındaki artışa göre et üretimi düşüyor. Neden?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, “Hayvan sayısındaki artışa göre et üretimi düşüyor. Neden?” diye sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, 2017 yılında bir önceki yıla göre büyükbaş hayvan varlığının yüzde 13.2 oranında artmasına rağmen, aynı dönemde et üretiminin düşme nedenini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun, 2017 yılı hayvansal üretim istatistiklerinde açıkladığı rakamlar kafa karıştırdı. İstatistiklere göre, sığır sayısında bir önceki yıla göre 1 milyon 863 bin baş artış oldu. Aynı artışın et üretiminde de olması gerekirken, tam tersine et üretiminde düşüş yaşandı. 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de, kafa karıştıran hayvansal üretime dair istatistik rakamlarını soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Türkiye İstatistik Kurumu, 7 Şubat 2018'de açıkladığı 2017 Yılı Hayvansal Üretim İstatistiklerine göre; büyükbaş hayvan sayısı 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13,2 artarak 16 milyon 105 bin baş olarak gerçekleşti. Büyükbaş hayvan varlığının yüzde 99'unu oluşturan sığır sayısı yüzde 13,2 artarak 15 milyon 944 bin baş olurken, manda sayısı yüzde 13,6 artış ile 161 bin 439 baş olarak gerçekleşti” dedi. 

 

SIĞIR SAYISI ARTARKEN ET ÜRETİMİ NEDEN DÜŞTÜ

 

CHP Milletvekili Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

 
Büyükbaş hayvan varlığının yüzde 99'unu oluşturan sığır sayısındaki değişimin et ve süt üretimine de aynı oranda yansıması beklenirken, hayvan varlığı bu kadar çok artarken et üretiminin düşme sebebi nedir?

2016 ve 2017 yılında ithal edilen sığır sayısı ( yıl bazında ayrı ayrı) kaçtır?”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.