Hayvancılık sektöründe MİT dönemi

Hayvancılık sektöründe MİT dönemi

Kuşadası’nda düzenlenen Anadolu EXPO Canlı Hayvan Fuarı’nda buluşan sektör temsilcileri  MİT (Mevzuat-İthalat-Tek Yetki) dönemi başlaması çağrısında bulundu.

Efes Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve 4. Ulusal Süt Zirvesi’ne de ev sahipliği yapan 3. Anadolu EXPO Canlı Hayvan Fuarı’nda sektördeki “yenileşim” masaya yatırıldı.  Düzenlenen oturumlarda süt ve etteki sıkıntılara yönelik çözüm önerileri tartışıldı.  Sektör temsilcileri özellikle  “Mevzuatta” sadeleşme, “İthal” büyükbaş havyanda karantina için 60 sınırının düşürülmesi ve sütün pazarlanmasında “Tek” yetki konularını gündeme getirdi.

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, özellikle mevzuat yüzünden bir çok işletmenin “ruhsat” sorunu yaşadığını söyledi. İki dönem belediye başkanlığı yaptığını,  Oda yönetiminde yer aldığını ve bu nedenle de üreticinin karşısına çıkan mevzuat karmaşasıyla ilgili tecrübeye sahip olduğunu ifade eden Posacı, “Bir dönem iki tabanca da taşıdım ama mevzuatın hakkından gelemedim. Benim bile kendi damım için ruhsatım yok.  Bu sektörün önünün açılması için mevzuatın sadeleştirilmesi gerekiyor” dedi.  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok, bu talebin çok yerinde olduğuna dikkat çekerek “Bakanımız göreve başladığında bu konu gündeme geldi. Mevzuat altyapılarını hazırladık. Bir ahır ruhsatı almak için 15, 16 yerden belge gerekiyor. Biz bir nüfus cüzdanıyla bu işi alabilmeyi öngören bir taslak hazırladık. Ancak 15 Temmuz darbe girişimine takıldı. Çok kısa süre içinde eminim Meclis’in önüne gelecek ve mevzuat sorunu ortadan kalkacak” dedi.

Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Alkan Bilgen ise Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen büyükbaş hayvanlara yönelik işletmelerin bünyesindeki karantina uygulama belgesi için sınırın 60 baş hayvandan 20 başa düşürülmesini istedi. Bilgen “İthalatta  60 baş ya da üzeri durumlarda karantina uygunluk belgesi için işlemler, işletmelerin bünyesinde gerçekleşiyor. Ancak aile işletmelerini korumak için bu sınırın 20 başa çekilmesi gerekiyor” dedi.  Genel Müdür Yardımcısı Demirok, bu talebi de değerlendirmeye alacaklarını belirtti.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin ise karşılarındaki en büyük sorunun sütteki fiyat istikrarı olduğunu belirtti. Keskin, “Üreticiler zor durumda. 2.5 yıldır süt fiyatları yükselmedi ancak üretim maliyetlerimiz sürekli artıyor. Enflasyon oranında  artış bekliyoruz.  Tüm bunların ışığında bizlere de görevler düşüyor. Süt kalitesinin artırılması ve pazarlanması en önemli konu. Herkes kendi başına pazarlama yapmamalı.  Bakanlık bize yetki versin, böylece ülkemiz de üretimiz de kazansın” diye konuştu. 4. Ulusal Süt Zirvesi’nin ilk gün oturumları sonunda katılımcılara plaket verildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.