HDP'nin Açıklaması Ne Anlama Geliyor?

HDP'nin Açıklaması Ne Anlama Geliyor?

HDP'nin Meclis faaliyetlerini durdurduğunu açıklaması ne anlama geliyor?

HDP’lilerin, Meclis faaliyetlerini durdurması yasama faaliyetlerini hiçbir şekilde etkilemiyor. Ancak gözler HDP’lilerin bundan sonra alacağı başka bir karara çevrildi. Milletvekillerinin toplu halde istifa etmesi durumunda Genel Kurul istifaları onaylarsa ara seçim hali ortaya çıkacak.

GÖZLER İSTİFA SÜRECİNDE
HDP’nin, Meclis faaliyetlerini durdurması, Meclis çalışmalarını etkilemiyor. Yasama faaliyetlerine katılmama kararı ancak devamsızlık sürecini başlatabilir. HDP’lilerin bundan sonraki süreçte toplu halde istifa etmeleri, olası bir “ara seçim” durumunu doğurabilir. Ancak, bunun için Genel Kurul’un onayı gerekiyor. Genel Kurul onaylarsa milletvekili ara seçimi olacak. HDP’lilerin ise bundan sonra izleyeceği tavra göre durum değişecek.

DEVAMSIZLIK İŞLEYECEK Mİ?
TBMM İçtüzük gereği, HDP’li Meclis Başkanvekili Pervin Buldan’ın görevli olduğu hafta yerine oturmaması durumunda, Meclis Başkanı başka bir başkanvekilini görevlendirerek çalışmalar devam edecek. TBMM İçtüzüğüne göre izinsiz veya özürsüz olarak Genel Kurul çalışmalarına 5 birleşim katılmayan milletvekilinin, TBMM üyeliğinin düşmesiyle ilgili sürecin başlatılması gerekiyor. Ancak Meclis’te bu kural bugüne kadar işletilmedi.
Bundan sonra nasıl bir tavır izleneceği ise şimdilik bilinmiyor. Genel Kurula katılmayan HDP’liler yoklamaya da girmezse bu konuda içtüzüğün uygulanıp uygulanmayacağı tartışmasının ise gündeme gelip gelmemesine Başkanlık Divanı karar verecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.