Hedef, 21 bin Sosyal Girişimci!

Hedef, 21 bin Sosyal Girişimci!

Sosyal Girişimcilik/Kapitalizm 2.0 kitabının yazarı, İsmail Hilmi Adıgüzel, 21 Mayıs-26 Mayıs tarihleri arasında web sitesi üzerinden kayıt yaptıran 21 bin kişiye kitabını hediye edecek. 

Pandemiden sonra yeni dünya kurulurken, sosyal girişimciliğin ön planda olacağına inanan İsmail Hilmi Adıgüzel, “Ülkemizde ve dünyamızda yaşanan pandemi sürecinde, normalleşmeye yavaş yavaş hazırlandığımız bugünlerde, önümüzdeki süreçte neler olacak, sektörleri neler bekliyor sorusu herkesin aklında. Dünyanın daha yaşanır bir yer olması, daha adil ve daha eşitlikçi bir dünya kurmak mümkün. Burada da iş sosyal girişimcilere düşüyor. Ben de sürece bir nebze katkım olması adına Sosyal Girişimcilik/ Kapitalizm 2.0 kitabımı 21 bin kişiye hediye etmeye karar verdim. Belki genç girişimcilere ilham olur ve daha çok sosyal girişim başlatılmasına vesile olur” dedi.

Sosyal fayda yaratmanın, ticaretin yeni kanunu haline geleceğini ve kurumsal yapıların sosyal girişimcilikle iç içe geçeceğini ifade eden Adıgüzel şunları aktardı:

“Amerikan ekonomisinin yüzde 30’una tekabül eden, aralarında Apple, Amazon, IBM gibi dev şirketlerin olduğu 181 şirketin CEO’su 22 Ağustos 2019’da bir bildiri yayınladı. Bu bildiride Amerikan ekonomisinin geleceği ve şirketlerin geleceği adına salt kar odaklı şirket yönetiminden, sosyal fayda odaklı şirket yönetimine geçiş yapmayı taahhüt ettiklerine dair imza attılar. Kapitalizmin güncellenerek dönüşümün mümkün olduğunu savunuyorum. Sosyal girişimciliğin kapitalizmin yeni bir versiyonu olarak okuyorum. Kitabımda da bunu anlatıyorum. Bir kişi kurduğu sosyal şirket ile hem sosyal fayda sağlayabilir, hem de kar elde edebilir. Bir önceki versiyona göre daha duygu yüklü bir versiyon. Sanayi devriminde üreten kazanıyordu, günümüzde neredeyse tüm markalar aynı ürünü eşit şartlarda piyasaya sunuyor. Markalar için duygu pazarlaması değimiz yeni bir rekabet ortamına giriyoruz. Bu sebepten sosyal sorumluluk projeleri arttı, müşterilerin eğilimleri bazı durumlarda kalite ve fiyatın önüne geçecek kadar sosyal fayda odaklı olmaya başladı. Şirketlerin önümüzdeki dönemde sosyal şirket yapısına veya sosyal fayda şirketi yapısına dönüşmesini izleyeceğiz. Aynı şekilde STK’lar da dönüşecek. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bir çok STK bir ürün ve hizmet üretip satmaya başlayacak.”

Dünyadan sosyal girişimcilik örnekleri de veren Adıgüzel, “Örneğin Muhammed Yunus’un kurduğu German bank micro kredi kavramının mucidi, 8 Milyon dar gelirliye mikro kredi vererek gelir elde etmelerini sağlayan bir sistem kurdu. Bu sistemdeki 8 Milyon kişinin yüzde 97’si ev bütçesine katkı sunmaya çalışan üretken kadınlardan oluşuyor. Bu projesi ile Nobel Barış ödülünün sahibi oldu. Blake Mycoskie ile Alejo Nitti’nin 2006 yılında kurdukları Tom’s markası da güzel bir örnek. Buradan ayakkabı satın alan bir de ayakkabı bağışı yapmış oluyor.  Şimdiye dek 60 Milyon ayakkabı dağıtmışlar. 13 gözlükte bir göz ameliyatı yapma hedefi ile gözlük üretimine de başlayan marka, 8 yılda 400 bin kişinin göz ameliyatını gerçekleştirdi. Hari Ravichandran tarafından kurulan Auara su, sattığı sulardan elde ettiği gelir ile 16 ülkede 70 adet su kuyusu açarak sürdürülebilir bir kaynak oluşturdu. Ülkemizdeki güzel örneklerden biri de Kürşat Ceylan’nın fikir babası olduğu, Zorlu grubunun desteklediği WeWalk. Görme engelliler için bir akıllı baston. Amerika’da Edison Ödüllerinde 2018 yılı iyi yaşam kategorisinde 1. oldu. 2019 yılında satışa sunuldu. Tespit edebildiğimiz kadarıyla yasalarında sosyal şirket mevzuatına yer veren ülkeler, İngiltere, Kanada, Avustralya, Fransa, İtalya, Portekiz, Brezilya, İspanya, Finlandiya, Güney Kore, Şili ve Kolombiya. Ülkemizde de konuyla ilgili yasa çıkarsa, sosyal girişimciliğin önü açılır” diye konuştu.

Ülkemizde sosyal fayda üreten girişimcilerin sayılarının artmasını hedeflediğini söyleyen Adıgüzel,“Önümüzdeki süreçte sıkça duyacağımız sosyal fayda rekabeti ve sosyal girişimcilik kavramlarının iyice anlaşılması ve uygulamaya dönüşmesi amacıyla daha önce bu kavramları belki de hiç duymamış olan 21 bin kişiye kitabımı hediye etmeye karar verdim. 21 Mayıs-26 Mayıs tarihleri arasında kişisel web sitemden (ismailhilmi.com/kitap) kayıt olanlara kitabımı göndereceğim. Bu sayede gençlerin sosyal girişimci olmalarına, ilk adımı atmaları ve sosyal fayda girişimciliği ile tanışmalarını sağlamayı amaçlıyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.