Hep Yararlarından Bahsediliyor Ama...

Hep Yararlarından Bahsediliyor Ama...

Probiyotikler her zaman faydalı mı?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ithal izni verilen probiyotik ürünler dışında, piyasaya kaçak olarak giren probiyotik ürünlere dikkat!

Probiyotikler son yıllarda sıkça bahsedilen konular arasında... Eczanelerde, aktarlarda, sağlık ürünleri satan yerlerde bu ürünlere kolayca erişilebildiğini ifade eden İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, "Probiyotiklerin depresyon tedavisinden, vücutta göbek çevresindeki yağın eritilmesine kadar pek çok şeye iyi geldiğinden bahsediliyor ve mucize ürün olarak tanıtılıyor" dedi. 

Bunun dışında; yoğun bakım hastaları ile kanamalı pankreas iltihabı, bağırsak bütünlüğünün bozulduğu aktif kanamalı bağırsak hastalıklarında probiyotikler risk oluşturabilirler. Probiyotiklere bağlı, infeksiyon oldukça nadir (yüzde 0,4-0,05) görülmektedir" açıklamasında bulundu.

HER PROBİYOTİK AYNI DEĞİLDİR! 
Dr. Bektaş, sözlerine şöyle devam etti: ''Probiyotik olarak kullanılacak mikroorganizmaların insan sağlığına zarar verecek hiçbir yan etkisi olmamalıdır. Bu nedenle probiyotik üretiminde kullanılacak mikroorganizmaların kesin tanısının yapılmış 'dost yapıda' olması gerekmektedir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ithal izni verilen probiyotik ürünler dışında, piyasaya kaçak olarak giren probiyotik ürünler uygun olmayan koşullarda üretilmekte etiketlerinde yazan bakteri türü, sayısı, raf ömrü gibi bilgiler güvenilir olmamakta, tüketilmeleri durumunda vücuda fayda yerine zarar verebilmektedirler.''

"PROBİYOTİKLER İLAÇ DEĞİLDİR, BESİN TAKVİYESİDİR"
Probiyotiklerin ilaç olmadığını ifade eden Dr. Bektaş, ''Doktor, eczacı ya da diyetisyenlerin tavsiyesi ile kullanılması gereken besin takviyeleridir. Sağlıklı kişilerde ve önerilen bazı hastalıklarda kullanılmaları güvenlidir. 

Bir probiyotik besinin kalitesini; içerdiği dost bakteri sayısı, çeşidi, raf ömrünün uzunluğu, mide-safra asidinden etkilenmeden bağırsağa yerleşebilme oranı, içerdiği diğer maddeler (vitamin, vb) belirler.

Ev yapımı probiyotik takviyeli yoğurt, kefir, ev tarhanası, ev yapımı turşu, kilo problemi olmayanlar için boza tüketimi sağlık için çok iyidir. Ancak turşu içerisindeki tuz içeriği nedeni ile reflü, tansiyon hastası ve mide kanseri riski olanlar için önerilmez. 

Probiyotikler doğal gıda ile ya da besin takviyesi olarak her gün yeteri kadar tüketilmeleri gerekmektedir'' dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.