Her 4 Kadından 3'ü Ücretsiz Çalışıyor

Her 4 Kadından 3'ü Ücretsiz Çalışıyor

DİSK’in hazırladığı Kadın Emeği Raporu’na göre, Türkiye’de her 4 emekçi kadından 3’ü ücretsiz çalışıyor.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla DİSK Genel İş tarafından Kadın Emeği Raporu yayımlandı.
Raporda kadın emekçilerin yaşadığı yoğun sömürüye dikkat çekilirken, önemli veriler paylaşıldı.

KADIN İŞSİZLİĞİ ARTIYOR
Rapora göre Türkiye’de kadın işsizliği artmaya devam ediyor. TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı (standart) kadın işsizlik oranı bir önceki yılın Kasım ayına göre 3 puanlık artış göstererek yüzde 16’ya yükselirken, erkeklerin işsizlik oranı 0,8 puan artış ile yüzde 10,2 oldu. Kadınların geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 27,9.
Cinsiyete göre işgücüne katılma oranlarında ise artış var. Kadınların işgücüne dahil olma oranı bir önceki senenin Kasım ayına göre 1,1 puan artarak yüzde 32,7’ye yükseldi.

EV İŞLERİ...
TÜİK verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre 11 milyon 45 bin kadın, ev işleri nedeni ile çalışma hayatına katılamıyor. Buna karşın erkekler açısından en önemli neden ise eğitim ve öğretim hayatına devam etme gelmekte olup ev işleri nedeni ile çalışma hayatına katılamadığını söyleyen neredeyse hiç yok.
Yine TÜİK’in 2015 Zaman Kullanımı Anketine göre kadınlar ev ve aile bakımına günlük 4 saat 17 dakika ayırırken, erkeklerin günlük 51 dakika ayırdığı sonucuna ulaşıldı. Türkiye’de günde her 4 kadından 3’ü ücretsiz çalıştırılıyor.
Ücret eşitsizliği sıralamasında ise Türkiye 145 ülke arasında 98. sırada yer alıyor. Ayrıca ücretli çalışmada kadınlar erkeklere göre günlük 23 dakika fazla çalıştığı ancak emeğin karşılığını alamadığı belirtiliyor.

SENDİKA DA YOK
Kadınların sendikalaşma oranlarında cinsiyete göre önemli farklılıklar var. Erkeklerin ve kadınların sendikalaşma oranı oldukça düşük düzeyde. Kadınların sendikalaşma oranı yüzde 7,6 iken, erkeklerin sendikalaşma oranı yüzde 13.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.