Her gün 1 tane bile yumurta yeseniz...

Her gün 1 tane bile yumurta yeseniz...

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence'ye göre günde 1 tane yumurta yerseniz.

Çağımızın hastalığı kanser, gün geçtikçe geniş kitleleri hedef almaya başladı. Beslenme ve diyet uzmanı Gözde Gence, kansere karşı nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.


Kanserin oluşumunda çevresel faktörler, yaşam tarzı, beslenme gibi etkenlerin ne kadar önemli olduğu biliniyor. Sağlıksız beslenme alışkanlığının oluşturabileceği riski de yine doğru besin seçimleriyle düşürmek mümkün olabiliyor. Dolayısıyla kansere karşı durabilmek için önce alışkanlıkları gözden geçirmek gerekiyor. 

Tüm kanser ölümlerinin üçte birinin beslenme ile ilişkili olduğunun altını çizen Beslenme ve diyet uzmanı Gözde Gence, “Doğru beslenme, fiziksel aktivite ve uygun kilo ile kanser sıklığı yüzde 30-40 oranında azaltılabilir" dedi ve kansere karşı nasıl beslenmemiz gerektiğini açıkladı. 
 

Akdeniz diyeti ağırlıklı beslenin 

Kansere karşı Akdeniz tarzı beslenmenin yararlı olacağını aktaran Gence, "Kansere karşı sebze ve meyve miktarını artırıp lif içeriği yüksek beslenmenin koruyucu olduğunu biliniyor.

Bu nedenle, her gün en az 2 porsiyon meyve, 3 porsiyon sebze tüketmek beslenme düzeninin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Ancak, ürünlerin çeşitliliğine ve en önemlisi mevsiminde sebze ve meyve tüketmeye özen göstermeniz gerekiyor. Ayrıca sebzenin yarısının da çiğ olmasına çalışın.

Genel olarak kansere karşı korunabilmek için Akdeniz tarzı beslenmeyi alışkanlık haline getirirken, rafine şeker içeren pasta, bisküvi gibi basit karbonhidratları kısıtlayın" dedi.

Kırmızı et yerine av eti

Kansere karşı beslenmede kırmızı et yerine balık, av eti, organik tavuk tüketiminizi artırmanızda fayda var. Bununla birlikte işlenmiş, yüksek ısıda pişirilmiş, kızartılmış ve kömürde ızgara şeklinde pişirilmiş ürünleri tercih etmeyin.

 Obezite ve fazla kiloyla birçok kanser türü arasındaki ilişki birçok araştırmayla ortaya konmuş durumda. Bu nedenle boyunuza göre kilonuzun normal sınırlar içerisinde olmasına dikkat edin. Yüzde 5-10'luk kilo kaybı bile kanser dahil bir çok hastalığa karşı korunma sağlayabiliyor. Bu nedenle günlük toplam kalori alımını sınırlandırabilmek için sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye özen gösterin" şeklinde konuştu.
 

D vitamini kanseri önlemede önemli etkiye sahip

D vitaminiyle ilgili yeterli çalışma olmamasına karşılık, eksiklik durumunda kolon kanserine yakalanma riskini artırır. Yaz ayları için her gün yarım saat el, kol, ayak ve bacakların güneşle doğrudan temas ettirilmesi ve gün içinde 1 yumurta, 2 su bardağı süt veya ürünleri, haftada 2 kez balık tüketimi ile ihtiyaç karşılanabiliyor. Ancak kış aylarında güneşten aldığımız D vitamini azalıyor.

Eksiklik durumunda ek olarak hekimin önerdiği dozlarda D vitamini alınması kanserden koruyucu olacaktır" diye konuştu.
 

Maden suları risk faktörü

Aynı zamanda salamura, konserve, soslar, kuruyemişler ve maden suyu gibi tuz yönünden zengin ürünleri tüketirken dikkatli olun. Bugün başta akciğer olmak üzere sigaranın birçok kanser türü için en önemli risk faktörü olduğu biliniyor. Bu nedenle kanserden korunma söz konusu olduğunda ilk yapmanız gereken sigaradan ve içilen ortamlardan uzak durmak oluyor." 
 

Tuz tüketimini azaltın

Tuz ve tuzlu ürünlerden uzak durun. Özellikle son yıllarda sadece kanserden korunmada değil genel sağlık açısından da tuz tüketiminin azaltılmasının önemi üzerinde duruluyor. Bu nedenle günlük tuz tüketiminin 6 gram yani silme çay kaşığından az olmasına özen gösterin. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.