Her şey inanmakla başlar…

Her şey inanmakla başlar…

Yaşam koçu, ilişki ve evlilik danışmanı Evrim Kelik olumsuz düşünce ve telkinlere takılı kalarak, sorun yaşanan negatif durumdan asla çıkılamayacağını; sorunu çözmek için düşünce ve davranış değişikliği gerektiğini söylüyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunu olan ve Beki İkala Erikli’den spiritüel koçluk ve danışmanlık eğitimi alan yaşam koçu Evrim Kelik; evlilik ve ilişki danışmanı olarak sorun yaşayan ya da ilişkilerini uyum içerisinde daha iyi bir noktaya taşımak isteyen bir çok çifte yardımcı oluyor. Aldığı yeni eğitimlerin yanı sıra yılların deneyimi ile insan diyaloglarında edindiği tecrübeleri her geçen gün harmanlayarak ilerlediğinin altını çizen Evrim Kelik ile yaşam koçluğu ve ilişki danışmanlığı üzerine kısa bir sohbet ettik.

İnsan hayatında iyilik ve güzelliklerin yanı sıra kötü ve istenmeyen durumlarında mutlaka olacağının altını çizen Kelik, bunun farkında olan ve farkında olarak yoluna devam eden kişinin, bu tür kendisini negatif etkileyecek olumsuz durumlara, düşünce ve psikolojik olarak daha hazırlıklı yakalandığını söylüyor. Bakış açısı ve düşünce şeklinin olayların akış seyrini etkilediğini vurgulayan Kelik, kişinin öncelikle her durum ve şartta her konuda çözüm odaklı ve pozitif düşünce sisteminde kalması gerektiğini belirtiyor. İstenmeyen durumlara hazırlıklı olmayı boksörün aldığı garda benzeten yaşam koçu Evrim Kelik, ‘’Hayatın getirdiği zorluklara karşı antrenmanlı olmak zorundayız hepimiz darbe alıyoruz mühim olan darbe aldıktan sonra düşmüş olsak bile yeniden kalkabilmektir; başaracağına inanan ve azimle bu yolda gerekeni yılmadan yapan kişi mutlaka hedefine ulaşır’ diyor.

Evlilik terapisti sorunlarınızı çözmeniz için size yol gösterir, sorunları çözmez.

Evliliğinizde sorunlar baş gösteriyorsa ve çözüm yolunu bir türlü bulamıyorsanız evlilik terapisine gitmek en iyi karar olacaktır. Terapistin bütün sorunları çözerek ilişkinizde mucizeler yaratmasını beklemenin yanlış olduğunu belirten Evrim Kelik, birlikte çalışma sürecinde kişilerin terapiye uyumunun önemli olduğunu söylüyor. Kelik evlilik terapisi hakkında önemli bilgiler veriyor;

‘’ Evlilik danışmanlığı çok önemli bir uzmanlıktır ve psikoloji; yani insan bilimi ve sosyoloji yani toplum bilimi konusunda muhakkak eğitim alınmış olması gerekir. Ek olarak da evlilik ve evliliğin getirdiği sorunlar konusunda deneyimli olunması son derece önemlidir. En ufak bir yanlış yönlendirme, aşılabilecek sorunların daha çok büyümesine yol açabilir. Tam tersi taraflara zarar veren ve sürdürülmesinde ciddi tehlikeler olan evliliklerin de gereksiz yere sürdürülmesine yol açabilir. Hatta ayrılmışken yanlış yönlendirmeler nedeniyle tekrar bir araya getirilmiş çiftlerin nasıl büyük sorunlar yaşayabileceğini gazetelere yansıyan ve sonu akıl almaz şiddete varabilen ilişkileri görüyoruz.

Terapist yaşamınızı sorunsuz geçirmenizi sağlayacak kişi değil

Bir evlilik terapistine başvurulurken bilinmesi gereken şey şu ki, evlilik terapisti var olan sorunları çözmenizde yardımcı olmak üzere eğitim almış insandır. Sorunlara rağmen mucizeler yaratacak, eşinizi ve sizi melek haline getirecek ve kalan yaşamınızı sorunsuz geçirmenizi sağlayacak kişi değildir. Terapiste gitmekte amacınız karşınızdaki insanı değiştirmek ve sizin olmasını istediğiniz insan olmasını sağlamak değildir. Aksine birbirinizin kişiliklerine saygı göstererek, sizin de olduğunuz insan olmanıza saygı duyulmasını istemek ve beklemektir.

Sağlıklı bir evlilik için…

Kişiliklerin ezildiği, silindiği, yok sayıldığı bir evlilik sağlıklı bir evlilik değildir. Sorunları çözebilmek, karşılıklı olarak iletişim içinde olmak, farklı kişiliklere rağmen bir arada yaşamayı sürdürebilmek, empati duygusunu kaybetmemek, olayları ve durumları eşinin gözünden de değerlendirmek becerisine sahip olmak sağlıklı bir evlilik için en önemli koşuldur. Hayatın içinde bazen bütün bu iletişim ve anlayışı kaybedebiliriz. Böyle anlarda bir evlilik terapistine gidilmelidir, evet ama artık bitmiş ve taraflara zarar veren bir evliliği de terapist vasıtasıyla kurtarabileceğimize inanmak ya da beklemek anlamsız bir beklenti olur. Evlilikte gözetilmesi gereken asıl nokta kişilerin, çocukların psikolojik ve fiziksel sağlıklarıdır. Bunların tehlike altında olduğu hiçbir evlilik sürdürülmemelidir. Evlilik terapisti bu noktayı da görebilen ve gerektiğinde evliliğin bitmesi sürecine gelindiğinde eşlere, çocuklara yol arkadaşlığı ya da rehberlik yapabilecek kişidir. Açıkça vurgulamak isterim ki evlilik ya da aile danışmanı dediğimiz kişi, sorunlu evlilikleri sorunsuz hale getirecek bir uzman değildir. Sorunları fark edip, çözüm yollarınızı bulma aşamasında size rehberlik edecek, karşılıklı sağlıklı bir iletişim oluşturmanızın önündeki engelleri aşmanızda yolunuza ışık tutacak kişidir. Unutmayın sorun da sizsiniz, çözüm de.

aa-070.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum