Her yıl 8 milyon tondan fazla atık okyanuslara karışıyor!

Her yıl 8 milyon tondan fazla atık okyanuslara karışıyor!

Sen de kirlenme ve küresel ısınma ile tehdit altında olan deniz yaşamını kurtarmaya yardımcı ol!

Dünya temiz denizler için harekete geçiyor. “Uluslararası Kıyı Temizliği ICC International Cosatal Clean Up” kampanyası kapsamında Türkiye dahil 100’den fazla ülkede 500 bini aşkın gönüllü ile deniz ve kıyılar eşzamanlı olarak temizlenecek.

Denizlerin ve su yollarının kirliliğini gündeme taşıyarak, kirliliğe neden olan faktörlere dikkat çekmeyi amaçlayan projenin Türkiye ayağını, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA üstleniyor. Deniz kirliliği ile mücadele eden ve denizlerimizi yaşatmak için örnek projeler geliştiren TURMEPA, yıl boyunca Türkiye’nin farklı kıyılarında temizlik etkinlikleri gerçekleştiriyor. Bu sene de farklı noktalarda kıyılara uzanan TURMEPA, etkinliğin İzmir etabını Güzelbahçe Belediyesi ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi destekleriyle Güzelbahçe’de gerçekleştirecek. Toplanan atıklar TURMEPA tarafından kayıt altına alındıktan ve denizlerimize olan olumsuz etkileri vurgulandıktan sonra Güzelbahçe Belediyesi’ne teslim edilecek. Etkinliğe, bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve çeşitli okullar tarafından katılım sağlanması bekleniyor.

ICC Kampanyası’nın Tarihi

Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası, ilk olarak “The Ocean Conservancy” adlı sivil toplum kuruluşu tarafından 1986 yılında, ABD’nin Texas eyaletinde 2800 gönüllünün 124 ton atık toplaması ile başladı. Gördüğü yoğun ilgi sonrası önce ABD eyaletlerine ve daha sonra tüm dünyaya yayılarak uluslararası bir nitelik kazanan kampanya, International Coastal Cleanup (ICC) adını aldı. Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası’nda toplanan her atık kayıt altına alınarak tür ve kaynağına göre istatistiği yapılıyor ve kampanyaya katılan ulusal ve uluslararası tüm ülkelere bir rapor halinde sunuluyor. Bu rapor sonucunda, dünya genelinde denizlerdeki kirliliğin kaynakları ve atıkların yıllara göre gösterdiği değişkenlik saptanıyor. Tüm dünyadan gelen verilerden elde edilen sonuçlar doğrultusunda da alınması gereken önlemler tespit edilerek çöpsüz denizler için çalışmalar yürütülüyor.

15 Eylül 2018 Cumartesi - Program Akışı

10.30 - 11.00        : Etkinlik alanına hareket, Güzelbahçe Siteler Plajı 2.Liman mevkiinde buluşma
11.00 - 11.15        : Etkinlik hakkında katılımcıları bilgilendirme
11.15 - 12.00        : Kıyı temizliği faaliyetinin icra edilmesi 
12.00 - 12.15        : Toplanan atıkların değerlendirilmesi ve toplu fotoğraf çekimi
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.