Hipertansiyon'da beslenme değişikliği önemli

Hipertansiyon'da beslenme değişikliği önemli

Türkiye'de nüfusun % 30'undan fazlasında bulunan ve ciddi bir hastalık olan hipertansiyonun görülme sıklığı yaş ilerledikçe daha çok arttığını belirten Dr. Ismayılov, uyarılarda bulundu.

Hipertansiyonun, sürekli kan basıncı yüksekliği ile kendini gösteren, sistemik bir hastalık olduğunu belirten Özel Sağlık Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Farıd Ismayılov hastalığın, ölüme varabilecek ciddi komplikasyonlara neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Hipertansiyonun nedenleri hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Farıd Ismayılov, “Genetik yatkınlık, aşırı tuz tüketimi, tuz atılımında renal bozukluk, stresli kişilik yapısı, sempatik sinir sisteminin fazla çalışması, obezite-insülin direnci, düşük doğum ağırlığı, artıran faktörler arasında ise aşırı alkol alımı, sigara içimi, sedanter yaşam, polisitemi, düşük potasyum alımı yer almaktadır.

dr-farid-ismayilov-2.jpg

Hastalığın belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı, bulanık ya da çift görme, kulak çınlaması, burun kanamaları, nefes darlığı, düzensiz kalp atışı ve kalp ağrısı, bacaklarda şişlik yer almaktadır. Türkiyede yapılan geniş kapsamlı bir çalışmada, hipertansiyon prevalansının %33.7 olduğu, yaş ilerledikçe hastalık görülme sıklığının da arttığı saptanmıştır” diye konuştu.

Sigara Ve Alkolden Uzak Durun

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Farıd Ismayılov, hastalığın tedavisinde hastalara öncelikli olarak yaşam tarzı değişikliği önerdiklerini kaydetti.

Dr. Ismayılov, “Diyette tuz kısıtlaması, düzenli fiziksel aktivite, sigara ve alkolün kesinlikle bırakılması önerilir. Yaşam tarzı değişikliklere uyum sağlayamayan ya da değişikliklere rağmen tansiyonu regüle olmayan hastalara ilaç tedavisi başlanır. Kronik bir hastalık olan hipertansiyon belirli aralıklarla doktor kontrolü gerektirir.

Doktor tarafından önerilen ilaçların düzenli olarak alınması ve doktora danışılmadan doz ayarı yapılmaması önerilir. Tedavi edilmeyen hipertansiyonun, kalp yetersizliği, koroner kalp hastalığı, hemorajik ve trombotik inme, böbrek yetersizliği, periferik arter hastalığı, aort diseksiyonu ve ölüm oranını artırdığı ortaya konmuştur. Hipertansiyonun komplikasyonları ve buna bağlı ölüm oranı, kan basıncı yüksekliği ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Sıcak yaz aylarında hipertansiyon nedeniyle özellikle idrar söktürücü ilaç veya ilaç kombinasyonu kullanan hastalarda tansiyon düşüklüğü yaşanmaması için günlük 2 - 2 buçuk litre kadar sıvı tüketilmesi önerilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.