Hollywood gülüşü için uzmanından tüyolar

Hollywood gülüşü için uzmanından tüyolar

Gülüş tasarımı ve gülüş estetiği sosyal medyada fotoğraf paylaşımının ve selfie çekimlerinin artmasıyla günümüzde büyük önem kazandı. 

Gülümsemenin başkaları üzerinde olumlu düşünceler bırakmak için önemi kuşkusuz tartışılmaz. Gülümsemeyi çekici hale getirebilmek için bazı önemli noktalar vardır.

İzmir Pros Estetik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Ortodonti Uzmanı Prof. Dr. Tancan Uysal, güzel bir gülümsemenin mutluluğu arttırdığını belirtti. Dr. Uysal gülüşüne ve dişlerinin görüntüsüne güvenmeyen kişilerin ağızlarınıaçmaktan sürekli kaçındıklarını, bir baskı altında yaşadıklarını, sosyal hayatlarında dişlerini elleriyle sakladıklarını söyledi. 

Son yıllarda Hollywood starları gülüşleri ile dikkat çekmeye başlamış ve "Hollywood smile" terimi ortaya çıkmıştır. Prof. Dr. Uysal Hollywood gülüşüiçin bilimsel verilerle ortaya konmuşaltınkurallar olduğunu söyledi ve temelkuralları şu şekilde sıraladı:

DişlerinDüzgün Sıralanmaları: Dişlerin sıralanma problemi yani çapraşıklığı olmamalıdır. Üst ön dişler düzgün olmalı ve herhangi bir görünen dolgu içermemelidir. Üst orta kesici dişler diğerlerine göre daha uzun ve hafif önde olmalıdır. Yan keser dişler 0.5 mm daha kısa konumlanmalıdır. Köpek dişleri köşe dişlerdir ve gülümseme estetiğinde çok büyük öneme sahiptirler. Tüm bu dişlerin en ideal şartlarda sıralanmasının yolu ortodontik tedavilerden geçmektedir. 

Dudak Simetrisi: Dudaklar karşıdan bakıldığında simetrik olmalıdır. Dudakların simetrisi dişlerden çok kaslar ile ilgili olabilir. Eğer bir problem varsa, dudak estetiği yada dudak dolgularıyla tedavi edilebilir. 

Gülümseme Çizgisi: İdeal gülümseme sırasında üst dişlerin kesici kenarlarının bir uçtan diğerine alt dudak çizgisine paralel olarak seyretmesi gerekmektedir. Şartlar uygunsa, başarılı ortodontik ve ortognatik tedavilerle bu sonuca ulaşmak gayet kolaydır. 

Yan Karanlık Boşluklar: Gülümseme esnasında dudak köşesi ile dişler arasında, çok fazla karanlık boşlukların olmaması istenir. Üstte diş arkı geniş olmalı ve en az üst 1. büyük azıya kadar görünmelidir. Bu karanlık alanların fazla olması çenenin ya da dişlerin dar olmasından kaynaklanır. Ortodontik olarak kısa bir müdahale ile genişletme sağlanıp daha estetik gülümseme elde edilebilir. 

Dudak Çizgisi: Üst dudaklar ve alt dudaklar gülümseme esnasında birbirine paralel olmalıdır. Bir ya da her iki tarafın da sarkık ya da yüksek olması yaşlı görüntüsü verir, gülümsemeyi olumsuz etkiler. Alt dudağın üst dudağa oranı altın oran şeklindedir, bu da yaklaşık 1,618’dir. Medikal estetik uygulamalarla düzeltilmesi gerekir. 

e8b2b3f9-eac5-4717-bfd4-cd7c091cedb4.jpg

Gülümseme Simetrisi: Doğal gülümseme sırasında sağ ve sol dişetleri üst dudak çizgisine göre simetrik olarak görünmelidir. Üst diş etinin 2-3 mm.ye kadar görünmesi gerekir. Azlığı yani sadece dişlerin görünüyor olması yaşlı bir yüz ifadesi verir, çünkü tüm yumuşak dokuların yer çekimi etkisiyle yaşla birlikte aşağı doğru sarkması neticesinde alt dişler daha çok görünmeye başlar. Dişetlerinin fazla görünmesi de gummysmileya da dişeti görüntüsü olarak adlandırılır. Diş hekimliği uygulamaları, dudak dolgusu veya botulinium toksin enjeksiyonuyla tedavi edilebilir. Eğer dişetlerinde şişlik ya da lokal problemler varsa bu gülümsemede asimetriye neden olur. Dişetlerinin normal boyundan uzun ya da ödemli olması durumunda dişeti estetiği uygulamaları yani gingivoplasti yapılabilir. 

Dişlerin Yatay Eğimi: Gülümsemede üst dişlerin eğimi, gözlerin orta noktasından yani pupillerden çizilen yatay çizgiye paralel seyretmelidir. Problemin teşhisinde hastaya tahta dil basacağı gibi bir hat ısırtılır ve eğim bozukluğu kayda alınır. Problemin düzeltilmesinde ortodontik veya ortognatiktedavilerle kesin neticeye ulaşılır. 

Prof. Dr. Tancan Uysal, gülüşün her ne kadar bir duygu durumu ve mutluluk göstergesi olsa da ideal gülüş için birçok kriterin bir arada uyum içinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Gülüşü oluşturan tüm faktörler açısından problemin tespiti ve tedavisinin yapılması amacıylamultidisipliner ve tecrübeli bir ekibin birlikte uyum içinde çalışmasının önemini vurguladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.